Redukcija vode u Istri

U Istri je od jučer 18. srpnja ove godine na snazi restrikcija vode prvog stupnja, tj. zabrana korištenja pitke vode za pranje vozila, ulica, trgova i javnih površina te privatnih i javnih zelenih površina, tuširanja na plažama i kupalištima, a iznimka su tržnice i ribarnice. 

Odlučeno je to 15.srpnja u Puli na sastanku istarskog župana Borisa Miletića s gradonačelnicima i direktorima vodovoda uz napomenu kako se odluka primjenjuje od ponoći s nedjelje na ponedjeljak. Ta je mjera donesena jer već neko vrijeme hidrološka situacija na području Istre nije povoljna, a znatnije se oborine ne očekuju idućih mjesec dana.

Apeliram na sve da štede pitku vodu kako u idućem periodu ne bismo bili primorani donositi još restriktivnije mjere“, rekao je u izjavi za novinare istarski župan Boris Miletić.

Miletić je pozvao sve građane, poslovne subjekte i turiste da racionalno troše pitku vodu: “Svatko od nas može uštedjeti 10 do 15 posto količine vode kako ne bismo bili primorani donositi još restriktivnije mjere, sve u cilju stalne opskrbe pitkom vodom naših građana i gostiju”, apelirao je župan Miletić.

Nadzor provođenja mjera redukcije obavljat će komunalni redari koji će uočene prekršaje prijavljivati Državnom inspektoratu. Državni inspektorat će prekršitelje djelomično ili potpuno isključiti iz vodoopskrbnog sustava, sve dok traju mjere redukcije.

Inače, na stranicama Županije uopće nema obavijesti o tome da su uvedene restrikcije vode, a kamoli nekih dodatnih detalja i uputa. 

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić za medije je komentirao redukciju vode koja je stupila na snagu u tom gradu.

Napravili smo konkretne korake prije nekoliko dana. Vjerujemo da ćemo svi mi, građani i turisti, ići prema štednji vode. Svaki dan apeliramo na kućanstva da štedimo gdje god možemo gdje se koristi javno pitka voda”.

Naša je prednost što imamo izvorište u centru grada koje koristimo već 14 godina. Naše komunalno poduzeće ga koristi za pranje ulica. To nije pitka voda, već komunalna, rekao je gradonačelnik Zoričić. Navodi da su jako važni “sugrađani koji zalijevaju svoje vrtove. Od pranja zubi, tuširanja i slično… Sve moramo svesti na minimum kako bismo što bolje izdržali turističku sezonu”.

Iz Grada Pule su ranije najavili da javno poduzeće “Pula Herculanea” danas, kao i proteklih 14 godina, usluge zalijevanja javnih zelenih površina u centru Pule te čišćenja prometnica provodi koristeći vodu iz izvora Nimfej, koji ne pripada vodoopskrbnom sustavu i u kojem se nalazi tehnološki ispravna voda koja nije namijenjena za piće. Od ukupnih 70.000 m3 za koje je izdana vodopravna dozvola ove godine je iz navedenog izvora za potrebe usluga Herculanee iskorišteno 15 posto kapaciteta, a redovitim analizama koje se provode utvrđeno je kako u ovom trenu ne postoji opasnost od presušivanja tog izvora.

Izvor: index.hr

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportalex.hr

 

 

 

 

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp