Tijekom toplinskog vala pazite na unos tekućine i prehranu, upozoravaju liječnici

Zdravstveni stručnjaci podijelili su savjete o tome kako se nositi s vrućinama jer bi tijekom nadolazećih rekordnih temperatura životi mogli biti ugroženi.

Prije toplinskog vala, britanski mediji su razgovarali sa stručnjacima kako bi pomogli razdvojiti činjenice od fikcije.

Iako hladno piće zvuči privlačnije, iznenađuje to što topli napici poput čajeva i kave zapravo mogu biti učinkovitiji za rashlađivanje tijela.

Analiza iz 2012. godine, koju su proveli istraživači sa Sveučilišta u Ottawi, proučavala je učinak ispijanja toplih napitaka na tjelesnu temperaturu. 

Rezultati su otkrili da topli napitak može rashladiti tijelo – ali samo u suhim uvjetima.

Govoreći za “Smithsonian Mag”, dr. Ollie Jay, jedan od autora studije, objasnio je: “Ako popijete vrući napitak, to rezultira manjom količinom topline pohranjene u vašem tijelu te se proizvodi dodatni znoj”.

Kada u organizam unesete topli napitak, počinjete se više znojiti. Kako znoj isparava s površine kože, on uklanja višak topline pretvarajući vodu iz tekućine u paru. 

Iako znojenje može biti neugodno, ono je ključna tjelesna funkcija koja nam pomaže da se ohladimo. 

Međutim, u vlažnim uvjetima ovaj učinak hlađenja je manje učinkovit pa ispijanje toplih napitaka tada baš i ne pomaže. 

Doktor Jay je objasnio: “Na vrlo vrućem i vlažnom zraku, ako nosite puno odjeće ili ako je znoja toliko da počinje kapati na tlo i ne isparava s površine kože, onda ispijanje vrućeg napitka nije dobro za vas”. 

Australska doktorica Ellie Mackin Roberts na Twitteru je objavila svoje metode za rashlađivanje tijekom vrućih ljetnih mjeseci. 

Britancima je savjetovala da “cijeli dan do kraja navuku zastore” kako bi prostorije ostale u hladu tijekom dana. 

– Možete ih otvoriti noću, kad bi također bilo dobro otvoriti prozore do kraja i usmjeriti ventilatore tako da stvaraju povjetarac – dodala je liječnica.

Doktorica Roberts je upozorila da se u slučaju pregrijavanja treba “koncentrirati na tjeme i stopala”.

“Namočite stopala u hladnu vodu – onoliko hladnu koliko možete izdržati. I pijte puno vode”, objavila je na Twitter profilu.

“Toplotni udar nije šala. Provjerite znate li znakove toplinskog udara (za odrasle, djecu i sve kućne ljubimce koje imate!). U stvarnom slučaju toplinskog udara, preskočite stopala i idite ravno na ledeni vrećicu ispod pazuha”, naglasila je dr. Roberts. 

Pišući za “Scientific American”, profesor s Yalea Barry Green objasnio je: “Začinjena hrana stimulira receptore u koži koji inače reagiraju na toplinu. Središnji živčani sustav reagira na sve što osjetilni sustav kaže da se događa. Taj sustav reagira na osjet topline i fizičke reakcije na nju, uključujući širenje krvnih žila, znojenje i crvenilo”.

Jedan od savjeta koje španjolske zdravstvene vlasti izdaju kako bi pomogli ljudima da se ohlade je uživanje u jednom od nacionalnih jela.

Gazpacho je hladna juha od izmiksanog sirovog povrća. To je uobičajeno ljetno jelo u Španjolskoj jer je osvježavajuće i hladno.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

 

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp