Boris Johnson – Britanija će se uz pomoć Duboke države ponovno vratiti u EU


Britanski premijer, koji bi trebao napustiti dužnost u rujnu, rekao je da će njegovi nasljednici uz pomoć Duboke države ponovno ući u EU.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je parlamentu u ponedjeljak da će se Laburistička stranka i takozvana “duboka država” pokušati ponovno pridružiti Europskoj uniji kada on napusti dužnost u rujnu. Čelnik laburista Keir Starmer nazvao je Johnsonove komentare “pogrešnim”.

Konzervativna stranka glasala je za smjenu Johnsona s dužnosti nakon niza skandala, no glasovanje o povjerenju u parlamentu u ponedjeljak mu je osiguralo da će ostati na dužnosti dok njegova stranka ne imenuje nasljednika u rujnu. Glasovanje je raspisala sama vlada, kao odgovor na zahtjev Laburističke stranke da se osudi Johnson.

“Neki će ljudi reći dok budem odlazio s dužnosti da je ovo kraj Brexita… a vođa oporbe i duboka država će prevladati u svojoj zavjeri da nas vrate u usklađenost s EU kao uvod u naš konačni povratak “, rekao je Johnson prije glasovanja.

Mi s ove strane Doma dokazat ćemo im da nisu u pravu, zar ne? – nastavio je u pitanju upućenom torijevskim zastupnicima.

Populariziran od strane bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, “duboka država” izraz je koji se koristi za označavanje legija vladinih birokrata, obavještajnih djelatnika i pomoćnika koji, unatoč tome što nisu izabrani, rade na oblikovanju politike. Trump je opetovano optuživao te dužnosnike da rade na opstruiranju njegovog programa tijekom svog predsjedničkog mandata.

Johnson je naveo Starmera, škotski pokret za neovisnost i liberalne demokrate kao aktere u navodnoj zavjeri “duboke države”, ali nije uperio prst ni u jednog pojedinca u državnoj službi.

Dok je Starmer 2019. vodio kampanju za drugi referendum s ciljem poništavanja glasanja iz 2016. o izlasku iz EU-a, od tada je svoju pozornost usmjerio na Brexit. Iako je rezultat referenduma opisao kao “katastrofalan”, obećao je ranije ovog mjeseca da neće tražiti povratak Ujedinjenog Kraljevstva na jedinstveno tržište EU-a ili carinsku uniju, te je rekao da će “učiniti da Brexit funkcionira”.

Johnson je bio sumnjičav. “Nema sumnje da bi ikad došao na vlast sa svojom beznadnom koalicijom liberalnih demokrata i škotskih nacionalista, pokušao bi to ponovno učiniti…” rekao je premijer o Starmeru i njegovim neuspjelim pokušajima da “obori volju naroda” .

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp