UN upozorava – Toplinski valovi događat će se sve češće do 2060-ih godina

UN upozorava – Toplinski valovi događat će se sve češće do 2060-ih godina

WMO je održao zajedničku konferenciju za novinare sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, svojom sestrinskom agencijom UN-a, o žestokom toplinskom valu koji je pogodio zapadnu Europu. Toplinski valovi poput ovog koji guši zapadnu Europu postaju sve češći i taj će se trend nastaviti barem do 2060-ih godina, objavili su Ujedinjeni narodi u utorak. Trenutačni toplinski val trebao bi djelovati kao poziv na uzbunu za zemlje koje pumpaju sve više ugljičnog dioksida u atmosferu, priopćila je Svjetska meteorološka organizacija UN-a.

“Toplinski valovi postaju sve češći i ovaj negativni trend nastavit će se… barem do 2060-ih godina, neovisno o našem uspjehu u naporima za ublažavanje klimatskih promjena”, rekao je šef WMO-a Petteri Taalas na tiskovnoj konferenciji u Ženevi.

“Zahvaljujući klimatskim promjenama počeli smo obarati rekorde… U budućnosti će ovakvi toplinski valovi biti normalni, a vidjet ćemo još jače ekstreme”, dodao je.

“Emisije još uvijek rastu i stoga nije sigurno da ćemo vidjeti vrhunac u 2060-ima ako ne uspijemo zaustaviti ovaj razvoj rasta emisija, posebno u velikim azijskim zemljama koje su najveći emiteri.”

Toplinski val potaknuo je žestoke šumske požare prije nego što je zahvatio sjever i gurnuo temperature u Britaniji iznad 40 stupnjeva Celzijevih (104 stupnja Fahrenheita) po prvi put.

“Očekujemo da će vrhunac biti danas u Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, možda čak i u Švicarskoj”, rekao je Robert Stefanski, voditelj primijenjenih klimatskih usluga WMO-a.

“I pitanje koje svi postavljaju, gledajući unaprijed, kada će ovo završiti? Nažalost, gledajući sve modele… vjerojatno tek sredinom sljedećeg tjedna.”

Europski toplinski rekord oboren je prošle godine kada je termometar dosegnuo 48,8C na Siciliji u južnoj Italiji.

“Naša je zabrinutost da se to događa u kraćim vremenskim razdobljima.”, rekao je Stefanski.

Grčki temperaturni rekord stajao je od 1977. prije nego što je oboren 2021., a slične temperature bile su postignute i ove godine, rekao je Stefanski.

Maria Neira, direktorica WHO-a za okoliš, klimatske promjene i zdravlje, podsjetila je kako je toplinski val u Europi 2003. nažalost uzeo više od 70.000 života.

“Ova toplina će ugroziti kapacitet i sposobnost naših tijela da reguliraju unutarnju temperaturu. A to može rezultirati kaskadom bolesti, počevši očito s toplinskim grčevima, iscrpljenošću od vrućine, toplinskim udarom, hipertermijom.”, izjavila je te dodala kako za vrijeme velikih vrućina naše tijelo ne reagira kao u normalnim uvjetima i kako su najugroženiji ljudi s kroničnim bolesnima, starija populacija, djeca i trudnice. Preporuča se ostati u hladnijim, klimatiziranim prostorima barem nekoliko sati dnevno, ne baviti se fizičkim aktivnostima i piti puno tekućine.

Izvor: Insider Paper, YouTube

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp