Ursula von der Leyen – Uskoro slijedi potpuni prekid isporuke ruskog plina u Europu

Ursula von der Leyen – Uskoro slijedi potpuni prekid isporuke ruskog plina u Europu

Potpuni prekid dotoka ruskog plina u Europu je pred nama“, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, a Komisija za početak predlaže da zemlje članice smanje potrošnju plina za 15% do ožujka 2023. Godine, a nakon toga bi kao stvari stoje u potpunosti prestali uzimati plin od Rusije, što bi u prijevodu značilo potpuni kolaps i slom europskog gospodarstva.

Rusija nas ucjenjuje. Rusija koristi energiju kao oružje. I stoga, u svakom slučaju, bilo da se radi o djelomičnom, velikom prekidu ruskog plina ili potpunom prekidu opskrbe, Europa mora biti spremna”, rekla je Von der Leyen na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

Europska unija danas je predstavila hitne planove za zemlje da smanje potrošnju plina za 15 posto do ožujka, upozoravajući ih da bi se bez većih rezova ove zime mogle suočiti s energetskim problemima ako Rusija prekine opskrbu.

Zemlje EU-a pojačale su pripreme za moguće potpuno zatvaranje ruskog plina i utrkuju se napuniti svoja skladišta plina prije zime i izgraditi tampon u slučaju da Moskva dodatno ograniči opskrbu u znak odmazde za europsku potporu Ukrajini nakon ruske intervencije.

Desetak zemalja EU-a već se suočava sa smanjenim ruskim isporukama, a dužnosniku EU rečeno je da je vjerojatna potpuna obustava ruskog plina.

Uredbu o smanjenju od 15 posto treba odobriti većina zemalja EU.

Diplomati zemalja EU-a trebali bi o tome raspravljati u petak, 22. srpnja, s ciljem da se to odobri na hitnom sastanku ministara energetike zemalja 26. srpnja.

Ako budemo čekali, bit će skuplje i to će značiti da ćemo plesati na rusku melodiju“, rekao je jedan dužnosnik, prenosi Reuters.

Međunarodni monetarni fond upozorio je prošli tjedan da bi rezovi plina iz Rusije mogli gurnuti europska gospodarstva u recesiju, pogoršavajući plinsku krizu zbog koje su potrošački računi skočili.

Moskva je opskrbljivala 40 posto plina za EU prije specijalne operacije u Ukrajini, ali je protok u Europu iz Rusije od tada pao ispod 30 posto prosjeka 2016.-2021.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp