Svjetska zdravstvena organizacija pita se – Treba li proglasiti globalnu krizu zbog širenja majmunskih boginja?

Svjetska zdravstvena organizacija pita se – Treba li proglasiti globalnu krizu zbog širenja majmunskih boginja?

London — Majmunske boginje su ponovno na dnevnom redu. Odbor za hitne slučajeve WHO-a sastaje se kako bi ponovno razmotrio treba li širenje majmunskih boginja diljem svijeta proglasiti globalnom krizom.

Afrički dužnosnici kažu da već tretiraju epidemiju majmunskih boginja na svom kontinentu kao hitan slučaj. No, stručnjaci u drugim zemljama procjenjuju da blagi oblik bolesti u Europi, SAD-u i šire čini proglašavanje globalne krize nepotrebnim. Primjerice, britanski dužnosnici nedavno su umanjili prijetnju od majmunskih boginja, zbog nepostojanja ozbiljne bolesti.

Postavlja se pitanje – čemu proglašavati globalnu krizu, ako je bolest u većini zemalja blaga? Neki znanstvenici vjeruju da bi velika razlika između bolesti u Africi i razvijenim zemljama samo otežala bilo kakav koordinirani odgovor na ovaj zdravstveni problem. Pojedini stručnjaci za javno zdravstvo iz SAD-a procjenjuju da bi proglašenje globalne izvanredne situacije povećalo utrku za cjepivima, unatoč tome što je bolest u većini zemalja blaga.

Trenutno je u svijetu registrirano oko 15.000 slučajeva zaraze majmunskim boginjama. Dok su SAD, Velika Britanija, Kanada i druge zemlje nabavile milijune doza cjepiva, zemlje Afrike, gdje je teži oblik bolesti usmrtio više od 70 ljudi, to nisu uspjele. Podsjetimo, do sada nije bilo poznatih smrtnih slučajeva od majmunskih boginja u razvijenim zemljama.

Majmunske boginje su već desetljećima endemska bolest u srednjoj i zapadnoj Africi, gdje zaražene životinje povremeno prenose bolest na ljude u ruralnim područjima. Pretpostavlja se da je širenje u Europi, SAD-u i šire počelo seksualnim kontaktima na dvije zabave, u Španjolskoj i Belgiji.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp