Tvrtka Pfizer u pandemiji zaradila 81,3 milijarde dolara

Ludnica oko COVID-19 bila je prava bajka za Pfizer. Ne samo da je ova tvrtka udvostručila svoj godišnji prihod, već je proizvođaču lijekova dala jedinstvenu težinu u određivanju zdravstvene politike zemalja diljem svijeta.

Pfizerov prihod u 2021. godini iznosio je 81,3 milijarde dolara — što je otprilike dvostruko više nego u 2020. godini — a njegovo cjepivo protiv COVID-19 činilo je 36,78 milijardi dolara od toga, dominirajući 70% tržišta SAD-a i Europe. 

U međuvremenu, Paxlovid, njihov lijek za COVID-19, postao je dio protokola za liječenje korone unatoč nalazima koji pokazuju da injekcija ne sprječava infekciju ili prijenos i uzrokuje povratak COVID-a.

SAD je sredinom mjeseca svibnja bacio 82,2 milijuna doza cjepiva protiv COVID-19 kojem je istekao rok trajanja, ali je Bidenova administracija krajem mjeseca lipnja ove godine naručila još 105 milijuna doza za kampanju koja će porezne obveznike koštati 3,2 milijarde dolara.

Pfizerovi ugovori gotovo su isključivo napravljeni u njihovu korist. Imaju sigurnu isplatu dok nisu financijski odgovorni za nuspojave i smrti, a izgleda da to ne vrijedi čak i ako su proglašeni krivima za prijevaru.

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp