Uskoro ponovno kreće teror s cijepljenjem – EU službeno odobrila nova cjepiva protiv majmunskih boginja

Uskoro ponovno kreće teror s cijepljenjem – EU službeno odobrila nova cjepiva protiv majmunskih boginja

Danska biotehnološka tvrtka Bavarian Nordic priopćila je u petak da je EU regulator za lijekove preporučio da se njezino cjepivo Imvanex koristi za zaštitu od majmunskih boginja. Tako da uskoro zasigurno možemo očekivati novi teror cijepljenja.

Majmunske boginje se najčešće prenose bliskim kontaktom, a zasad je poznato da se šire samo u određenoj populaciji, pretežno muškoj, koja ima spolne odnose s muškim spolom – to mišljenje zastupaju i neki stručnjaci.

Do sada na europskom tlu nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj.

Europska agencija za lijekove (EMA) donijela je pozitivno mišljenje u kojem preporučuje da se produži odobrenje za stavljanje u promet cjepiva protiv malih boginja Imvanex kako bi se ljudi zaštitili od majmunskih boginja – rekao je Bavarian.

Ovo cjepivo, jedino odobreno za prevenciju majmunskih boginja u SAD-u i Kanadi, prethodno je u EU bilo odobreno samo za liječenje ospica, a sada je regulator za lijekove preporučio dodavanje dodatnog sadržaja na etiketu lijeka. proizvod.

Ova je tvrtka isporučila cjepivo u nekoliko zemalja EU-a tijekom trenutne epidemije majmunskih boginja za ono što je poznato kao “off-label” korištenje.

Proširenje oznake pomoći će poboljšati pristup cjepivu diljem Europe i ojačati buduću spremnost protiv majmunskih boginja – rekao je izvršni direktor Bavarie Paul Chaplin u izjavi.

Preporuka EMA-e uskoro će biti poslana Europskoj komisiji na konačno odobrenje, objavila je tvrtka.

Kako javljaju domaći mediji, u Srbiji je majmunskim boginjama zaraženo devet osoba, a WHO razmatra da ove boginje proglasi globalnom krizom.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp