Cjepiva ne djeluju? Na Novom Zelandu rekordna smrtnost od covida iako je 95 posto stanovništva cijepljeno

Novi Zeland je jedna od zemalja s najvećim postotkom cijepljenih i sada ima rekordnu stopu smrtnosti od covida dok se zemlja bori s novim valom soja Omicron koji posebno pogađa stariju populaciju.

Novi Zeland je u potpunosti cijepio 95% stanovništva u dobnoj skupini od 12+, dok je 29% u dobi od 5 do 11 godina potpuno cijepljeno.

Broj smrtnih slučajeva od virusa dosegao je 151 u sedam dana do 16. srpnja, u usporedbi sa 115 u najgorem tjednu prethodnog vala, u ožujku, prema Ministarstvu zdravstva Novog Zelanda.

U posljednja 24 sata 26 osoba, svih starijih od 60 godina, umrlo je od covida, objavilo je u petak novozelandsko ministarstvo.

Podvarijanta Omicron BA.5 pokreće trenutni val na Novom Zelandu, koji ima 5,1 milijun ljudi. U proteklih sedam dana bilo je 64.780 aktivnih slučajeva, iako vlasti kažu da su mnoge infekcije ostale neprijavljene.

Nekada je ova zemlja prakticirala neka od najmonstruoznijih zatvaranja ljudi na svijetu, a sada se, iako je cijelo stanovništvo cijepljeno, ponovno razmišlja o nekim mjerama.

Kako se navodi, vlada ove zemlje napustila je politiku nulte kovida nakon što je stanovništvo u velikoj mjeri cijepljeno.

Pod pritiskom su hitne službe, ambulante opće medicine i domovi zdravlja. Međutim, brojke Ministarstva zdravstva pokazuju da su razine hospitalizacije još uvijek ispod onih zabilježenih tijekom vrhunca u ožujku.

Vlada se odupire pritisku nekih liječnika da ponovno uvede ograničenja javnih okupljanja ili da naloži nošenje maski u školama.

Međutim, voditeljica Odjela za obrazovanje Iona Holstead izjavila je u četvrtak da je odjel savjetovao školama da provode nošenje maski što je više moguće kada se djeca vrate s praznika sljedeći tjedan.

Shvaćamo da provedba politike nošenja maski može biti izazov, ali tražimo da poduzmete korake za jačanje svoje politike nošenja maski što je prije moguće, rekla je.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp