Evo kako izgleda Titov tajni bunker koji se gradio punih 26 godina i koštao nevjerojatnih 4,6 milijardi dolara

Evo kako izgleda Titov tajni bunker koji se gradio punih 26 godina i koštao nevjerojatnih 4,6 milijardi dolara

Titov bunker u Konjicu jedno je od najmisterioznijih mjesta u čitavoj bivšoj Jugoslaviji te vjerojatno najveća skrivana vojna tajna bivše zemlje.

Izgradnja atomskog skloništa koje je trebalo štititi najviše vojno i političko rukovodstvo Jugoslavije od nuklearnog udara bila je najveća tajna punih pola stoljeća. Kako je izgledao bunker koji je imao neovisno zagrijavanje, klima uređaje, izvore vode, centar veze sa svim bivšim republikama, tajne izlaze u slučaju da se bunker sruši od atomskog udara. Sve to i mnogo drugoga može se vidjeti u Titovom bunkeru kod Konjica u koji on kako neki tvrde nikada nije ni ušao. Atomsko sklonište koštalo je prema službenim podatcima 4,6 milijardi američkih dolara. U atomskom skloništu koje je u narodu poznatije kako Titov bunker mogu se vidjeti i kreveti, namještaj Tita i Jovanke kao i viših oficira. Posebno je zanimljiva soba za špijuniranje.

Izgradnja Titovog bunkera u Konjicu, koštala je u to vrijeme nevjerojatnih 4,6 milijardi američkih dolara, koje su upotrijebljene, kako bi se stvorio ovaj mali podzemni grad, inače treći najskuplji projekt u povijesti bivše države. U trenutku kada je napravljen, nosio je kodni naziv „Istanbul“, a ono što je zanimljivo, je da je u njega u svakom trenutku u slučaju bilo kakve opasnosti, moglo stati 350 najviših političkih i vojnih službenika bivše Jugoslavije.

Fascinantno zvuči i to, da račun za struju koji se ovdje plaća, danas iznosi 15 000 konvertibilnih maraka, kao i da se u bunkeru nalazi stotine spavaćih soba, sale za konferencije, operativni centri i još mnogo toga. Kako bi posjetitelji doživjeli ovo mjesto i otkrili sve što ono nudi, u tome pomažu vodiči u bunkeru koji rade zaista sjajan posao i ovu turu prikažu, na nevjerojatno zanimljiv način.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp