Konačno je povezana Hrvatska, što je bio davni san.

Konačno je povezana Hrvatska, što je bio davni san.

Pelješki most trebao je biti izgrađen 2010. godine. Projekti su bili spremni, a osobno sam 2007. godine sudjelovao u izradi studije o ekonomskim, prometnim i demografskim učincima izgradnje mosta na taj dio Hrvatske.

Međutim, sve je stalo 2008.godine zbog nastupa velike financijske krize koja se iz SAD-a prelila diljem svijeta, pa tako i u RH. Tada sam govorio, kumio i molio da se gradi most, jer bi se angažirale domaće firme koje su tada bile u mogućnosti izgraditi most i imale su međunarodnu reputaciju. To bi značajno ublažilo tadašnju recesiju. Ništa od toga. Dalje znate; ugledne građevinske firme poput Tehnike, Viadukta, Konstruktora su nestale, a kontrolu su preuzele strane firme, posebno austrijski Strabag koji je strateški najprije pokupovao kamenolome.

No, na kraju su došli Kinezi i u miru, u skladu s njihovom filozofijom života, izgradiše most. Sjajno. Čestitam! Konačno je povezana Hrvatska, što je bio davni san.

Ekonomski gledano naši resursi nisu bili angažirani.

Da se razumijemo; zbog loše, rasipničke i dijelom kriminalne politike moglo se izgraditi nekoliko takvih mostova. HAC koji time upravlja je karcinom koji ždere zdravo tkivo gospodarstva. Oni svoj dug (dominantno vanjski) nastao u vrijeme izgradnje autocesta nisu smanjili niti za 1 euro. Jedva otplaćuju kamate, a dobar dio dobivaju od trošarina za gorivo iz našeg džepa.

Na otvaranju će biti uobičajena pompa, “povijesne” izjave i velike riječi. Vlada RH će to predstaviti svojom pobjedom, a sve ostalo, vrlo bitno što sam prethodno naglasio, nitko neće spomenuti. Ne znamo niti koliko će konačno koštati most a to u pravilu biva značajno više od početne cijene. To je tako uobičajeno za stranku koja je pravomoćno osuđena kao kriminalna organizacija.

Sretan sam da se Hrvatska povezala, ali mi je muka od likova koji su spiskali nekoliko mostova. Preko Pelješkog mosta takvi ne bi smjeli prijeći jer oni ruše sve ono što most inače spaja.

Most je, dakle, trebao biti napravljen prije 12 godina i puno smo izgubili zbog toga.

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp