SZO službeno proglasila globalnu uzbunu zbog Majmunskih boginja

Svjetska zdravstvena organizacija aktivirala je najviši stupanj uzbune zbog rastuće epidemije majmunskih boginja, proglasivši virus javnozdravstvenim izvanrednim stanjem od međunarodnog značaja. Pripremaju li nas to za nove restrikcije i zaključavanja?

To znači da WHO sada vidi epidemiju kao dovoljno značajnu prijetnju globalnom zdravlju i da je potreban koordinirani međunarodni odgovor kako bi se spriječilo daljnje širenje virusa i potencijalna eskalacija u pandemiju.

Iako deklaracija ne nameće zahtjeve nacionalnim vladama, ona služi kao hitan poziv na akciju. WHO može izdavati samo smjernice i preporuke svojim državama članicama, a ne naredbe. Države članice dužne su prijaviti događaje koji predstavljaju prijetnju globalnom zdravlju.

UN-ova agencija je prošlog mjeseca odbila proglasiti globalno izvanredno stanje kao odgovor na majmunske boginje. No broj infekcija značajno je porastao posljednjih tjedana, što je natjeralo šefa WHO-a Tedrosa Adhanoma Ghebreysusa da proglasi stanje najviše pripravnosti.

Do sada je ove godine prijavljeno više od 16.000 slučajeva majmunskih boginja u 75 zemalja, a broj potvrđenih infekcija porastao je za 77 posto od kraja lipnja do početka srpnja, prema podacima WHO-a. Muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima trenutno su pod najvećim rizikom od infekcije.

U Africi je ove godine zabilježeno pet smrtnih slučajeva od virusa. Do sada nije zabilježen nijedan smrtni slučaj izvan Afrike.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp