Justin Trudeau – Kanada izdala zapovijed farmerima za smanjenje gnojiva


Premijer Justin Trudeau, jako je otežao rad kanadskim farmerima. On im je nametnuo  smanjenje umjetnog gnojiva po uzoru na Šri Lanku i Nizozemsku. S obzirom da znamo kako je ova politika završila u Šri Lanki, nema više nikakve sumnje da se ovo radi namjerno, kako bi se izazvala globalna glad, koja je neophodna za realizaciju Velikog Reseta. Ovaj nepromišljen čin  napravljen je unatoč protivljenju lokalnih vlasti. Farmeri su već najavili izlazak na ulice po uzoru na Nizozemsku.

 Trudeau je  završio  sastanke s pokrajinskim ministrima i signalizirao da će nastaviti sa smanjenjem dopuštene upotrebe gnojiva od strane kanadskih poljoprivrednika kao svoj sljedeći korak u borbi protiv klimatskih promjena.

Kanadska Vlada želi smanjenje emisija za 30 %, ali poljoprivredni stručnjaci kažu da se smanjenje emisija dušikovog oksida ne može postići bez smanjenja upotrebe gnojiva, što će naštetiti njihovoj sposobnosti da ostanu u poljoprivrednom poslu. Poljoprivrednici također kažu da će to rezultirati manjom proizvodnjom hrane u Kanadi i dovesti do nestašice hrane u vrijeme kada već postoje globalne nestašice hrane.

U 2021. godini poljoprivredni i poljoprivredno-prehrambeni sustav zapošljavao je 2,1 milijun ljudi, osiguravao 1 od 9 radnih mjesta u Kanadi, generirao 134,9 milijardi dolara (oko 6,8 %) kanadskog bruto domaćeg proizvoda, prema podacima kanadske Vlade.

Svijet traži da Kanada poveća proizvodnju i bude rješenje za globalnu nestašicu hrane. Savezna vlada mora pokazati da to razumije”, izjavio je ministar poljoprivrede Alberte, Nate Horner te dodao da “Oni to duguju našim proizvođačima.

Horner je rekao da su ovogodišnji usjevi najskuplji koji su ikada zasijani, “nakon vrlo teške godine u preriji”.

Stvarno smo zabrinuti zbog ovog proizvoljnog cilja”, rekao je ministar poljoprivrede Saskatchewana David Marit. “Trudeauova vlada očito je odustala od napada na industriju nafte i plina i usmjerila se na farmere u Saskatchewanu.

Smanjenje emisija gnojiva nije bilo na dnevnom redu godišnjeg sastanka saveznih, pokrajinskih i teritorijalnih ministara poljoprivrede. Provincije su natjerale saveznu vladu da raspravlja o ovoj temi i bile su razočarane kada su saznale da je Trudeau već postavio cilj od 30 %.

“Predanost budućim konzultacijama samo je da se utvrdi kako ispuniti cilj koji su premijer Trudeau i ministrica Marie-Claude Bibeau već jednostrano nametnuli ovoj industriji, a ne da se konzultiraju o tome što je ostvarivo ili moguće”, lokalne vlade Alberte i Saskatchewan rekli su u kombiniranoj zajedničkoj izjavi. Bibeau je nacionalni ministar poljoprivrede.

„Zapadnokanadski farmeri već proizvode najodrživije poljoprivredno-prehrambene proizvode na svijetu i od njih se neprestano traži da učine više s manje. Ne možemo nahraniti rastuću svjetsku populaciju smanjenjem gnojiva”, rekli su pokrajinski čelnici. „Zapadnokanadski proizvođači temelje unose gnojiva na realnim ciljevima temeljenim na dostupnosti vlage. Proizvođači su konzervativni u korištenju inputa gnojiva i ne dodaju više od onoga što je potrebno. Oni sami jednostavno ne mogu podnijeti utjecaj ove kratkovidne politike.”

Kanada je neto izvoznik osnovnih prehrambenih proizvoda poput žitarica. Ima 0,5% svjetske populacije, dok proizvodi oko 1,5 % hrane u svijetu, a troši oko 0,6 % svjetske proizvodnje hrane.

Izvor: logicno.com

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp