Putinova psihološka igra kašnjenja ovog mu se tjedna vratila kao bumerang dok je čekao Erdogana


Ruski predsjednik Vladimir Putin našao se u za njega neobičnoj situaciji kada je sam u sobi s novinarima čekao da se pojavi turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan. Do sada je situacija bila obrnuta jer obično je on taj koji kasni na sastanke s državnicima, ostavljajući ih da ga čekaju.

Smatra se da je Putinovo kašnjenje na sastanke s međunarodnim vođama zapravo njegova pomno osmišljena psihološka igra koju je počeo još na početku svog mandata kako bi sebi dao na važnosti. Podsjetimo, 2003. godine britanska ga je kraljica čekala punih 14 minuta, na sastanak s papom Franjom u Vatikanu 2015. godine, Putin je stigao čak sat vremena kasnije. Donald Trump ga je čekao 45 minuta u Helsinkiju 2018. godine, a Angela Merkel morala ga je čekati čak četiri sata i 15 minuta na zakazanom sastanku 2014. godine, što je svojevrsni rekord i možda najveće psihološko poniženje za Merkel.

Snimka snimljena uoči sastanka Putina i Erdogana u utorak u Teheranu prikazuje ruskog predsjednika kako ulazi u prostoriju za sastanak, očekujući da će Erdogan stići odmah nakon njega, no kako Erdogana nema, Putin se vrpoljio od neugodnosti, prebacujući se s noge na nogu i izvodeći grimase pred kamerama koje su sve to snimale, dok je gotovo jednu minutu (točnije 48 sekundi) čekao turskog kolegu da se pojavi. Ta je minuta, odnosno tih je 48 sekundi, da budemo precizniji, trajalo jako dugo, Svaka sekunda bila je duga kao sat, što se može vidjeti na snimci. Kad se turski predsjednik konačno pojavio, Putin je napokon odahnuo, nasmiješio se, raširivši ruke, kao da hoće reći „pa dobro, gdje si ti“, nakon čega su se srdačno rukovali. Evo kako je to izgledalo:

Ovo je za Putina posve novi moment, jer je do sada bilo potpuno obrnuto. Naime, on je, kao što rekosmo, razvio reputaciju osobe koju drugi ljudi moraju čekati da se pojavi, dajući tako sebi na važnosti. Kasnio je na sastanke svjesno i namjerno, a ponekad i satima, što je vrlo neugodno onome koji ga čeka, tko god to bio.

Ova neugodna minuta Putinova čekanja je, kako se nagađa, svojevrsna osveta za sastanak njih dvojice prije dvije godine u Moskvi – kada je Erdogan toliko dugo čekao Putina da dođe u sobu da je na kraju morao sjesti. Sekunde u tim trenucima čekanja traju znatno duže, to svi znamo. Tako su i Erdoganove minute čekanja trajale kao tko zna koliko sati u njegovoj glavi. Pogledajmo stoga kako je izgledalo Erdoganovo iščekivanje Putina:

Joyce Karam, dopisnica za National News s Bliskog istoka, na Twitteru je napisala:„Ovih 50 sekundi koliko je Putin čekao Erdogana, izgubljen pred kamerama, puno govori o tome koliko su se stvari promijenile od Ukrajine.“, napisala je na Twitteru Joyce Karam, dopisnica za National News s Bliskog istoka.

Naime, Erdogan se postavio kao posrednik u pregovorima da se deblokira izvoz tisuće tona pšenice iz ukrajinskih luka.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp