LGBT aktivisti zabranjuju antropolozima da ljudske ostatke identificiraju kao ‘muške’ ili ‘ženske’


LGBT aktivisti i pripadnici transrodne ideologije traže da se antropolozima zabrani identificiranje ljudskih ostataka kao “muških” ili “ženskih”, tvrdeći da znanstvenici ne mogu znati kako su se drevni pojedinci identificirali.

Kanadska kandidatkinja za magisterij Emma Palladino ranije ovog mjeseca oglasila se na Twitteru kako bi istaknula da transrodne osobe “ne mogu pobjeći” od svog spola, ne zato što je fizički nemoguće promijeniti spol, već zato što će vam arheolozi koji jednog dana pronađu kosti “dodijeliti istog spola kakav ste imali pri rođenju.”

“Moji trans+nebinarni prijatelji: možda znate argument da će vam arheolozi koji jednog dana pronađu kosti dodijeliti isti spol kakav ste imali pri rođenju, tako da bez obzira na to jeste li priješli, ne možete pobjeći od dodijeljenog spola “, napisala je Palladino u tweetu, koji je od tada prikupio više od 10.000 retvitova i više od 59.000 lajkova.

U sljedećem tweetu, Palladino je rekao: “rodni + queer arheolozi i znanstvenici desetljećima rade na razotkrivanju pretpostavki koje arheolozi imaju o rodu i identitetu, kako danas tako i u prošlosti.”

“Niti jedno područje nije savršeno i postoji apsolutno više posla koji treba obaviti, ali uglavnom, arheolozi su itekako svjesni koliko su pojmovi spola, roda i identiteta kulturno i prostorno relativni”, dodala je.

Palladino, koji vjeruje da je pripisivanje biološkog spola drevnim ljudskim ostacima “sranje”, dodao je da je “označavanje ostataka ‘muškim’ ili ‘ženskim’ ionako rijetko krajnji cilj bilo kojeg iskapanja.”

“Bioarheologija pojedinca je ono čemu težimo, uzimajući u obzir apsolutno sve što otkrijemo o osobi u nijansiranoj i otvorenoj biografiji njezina života”, ustvrdila je.

Označavanje “muško” ili “žensko” ionako je rijetko krajnji cilj bilo kojeg iskopavanja. “Bioarheologija pojedinca” ono je čemu težimo, uzimajući u obzir apsolutno sve što otkrijemo o osobi u nijansiranu i otvorenu biografiju njezina života. 5/

     — Emma Palladino🏺 (@EmmaPalladino) 4. srpnja 2022.

“Ima apsolutno više posla koji treba obaviti, a više obrazovanja, empatije i osjetljivosti je itekako potrebno u području arheologije”, nastavio je student.

Palladino je nastavila uvjeravati transrodnu zajednicu da čak i ako ih “neki usrani arheolog u budućnosti pogrešno rodi”, one će i dalje moći biti što god žele, čak i kada budu mrtve.

“Čak i AKO te neki usrani arheolog u budućnosti krivo rodi, to nikada neće promijeniti tko si bio, bez obzira na to jesi li se medicinski ili društveno promijenio, bez obzira na sve”, napisala je. “Ti si ti, dostojanstven čovjek, i uvijek ćeš biti, čak i u smrti.”

Čak i AKO vas neki usrani arheolog u budućnosti pogrešno rodi, to nikada neće promijeniti tko ste bili, bez obzira na to jeste li se medicinski ili društveno promijenili, bez obzira na bilo što. Ti si ti, dostojanstven čovjek, i uvijek ćeš biti, čak i u smrti. 10/10

    — Emma Palladino🏺 (@EmmaPalladino) 4. srpnja 2022.

Palladino nije sam u tom razmišljanju. Sada postoji skupina pod nazivom Trans Doe Task Force, koja nastoji “istražiti načine na koje trenutni standardi u forenzičkoj identifikaciji ljudi čine medvjeđu uslugu ljudima koji se jasno ne uklapaju u rodnu binarnost.”

“Predlažemo rodno ekspanzivan pristup ljudskoj identifikaciji pročešljavanjem nestalih i neidentificiranih baza podataka u potrazi za kontekstualnim tragovima kao što su preminuli koji nose odjeću koja je kulturološki kodirana prema spolu različitom od dodijeljenog spola”, stoji u izjavi o misiji grupe.

Izjava se nastavlja:

Održavamo vlastitu bazu podataka o nestalim i neidentificiranim osobama za koje smo utvrdili da bi mogle biti transrodne osobe ili osobe varijante spola, jer većina trenutnih sustava baze podataka ne dopušta usporedbu nestalih s neidentificiranim u različitim binarnim spolnim kategorijama. Surađujemo izravno sa širom forenzičkom znanstvenom zajednicom kako bismo istražili načine za uklanjanje štetnih i neučinkovitih praksi u istražnom procesu. Također se obraćamo odjelima za provedbu zakona koji mogu imati slučajeve koji uključuju pokojnika različitog spola i nudimo svoje usluge forenzičkih genetičkih genealoga.

Ranije ove godine, izvanredna profesorica Sveučilišta u Kansasu Jennifer Raff objavila je “Podrijetlo: Genetska povijest Amerike”, u kojoj je tvrdila da “ne postoje jasne podjele između fizički ili genetski ‘muških’ ili ‘ženskih’ pojedinaca.”

Dok znanstvenici istražuju moguće dokaze o postojanju žena lovaca na drevnom mjestu u Peruu, Raff sugerira da nemamo pojma je li 9000 godina stara biološki ženska peruanska lovica smatrala ženom i tvrdi da je koncept da je samo muškarac ili žena bio “nametnuli kršćanski kolonizatori.”

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp