Australski ragbijaši odbijaju nositi dresove s LGBT transrodnim simbolima


Čak sedam igrača Australske nacionalne ragbijaške lige (NRL) odbilo je javno promovirati razvratništvo i bojkotirat će ključnu utakmicu zbog odluke njihove momčadi da nose dreadlockse u bojama “duge” koji predstavljaju LGBT transrodnu zajednicu.

U četvrtak će Manly Warringah Sea Eagles postati prvi tim u natjecanju koji će nositi dres koji promiče LGBT inkluzivnost u sportu.

Ali igrači nisu bili konzultirani i neki se protive potezu na vjerskim i kulturnim osnovama.

Trener Des Hasler rekao je da je klub napravio “značajnu pogrešku” koja je izazvala “zbunjenost, nelagodu i bol kod mnogih ljudi, posebno onih skupina čija ljudska prava zapravo pokušavamo podržati”.

Na tiskovnoj konferenciji u utorak ispričao se LGBT zajednici i uključenim igračima.

Nisu bili uključeni ni u kakvu raspravu, a u najmanju ruku trebali su biti konzultirani“, rekao je Hasler.

Prema pravilima lige, igrači iz iste momčadi ne mogu nositi različite dresove.

Lokalni mediji identificirali su sedam igrača kao Josha Aloyaija, Jasona Saaba, Christiana Tuipulotua, Josha Schustera, Haumolea Olakauatua, Tolua Koulea i Toafofa Siplija.

Utakmica od četvrtka smatra se važnom za šanse kluba da uđe u finale NRL-a, a stav igrača izazvao je reakciju na internetu.

Drugi su sedmorku optuživali za licemjerje, ističući da je momčad sponzorirana od strane pivovare i kladionice.


Hasler je rekao da poštuje odluke igrača i da je zabrinut za njihovu dobrobit usred reakcije.

Ovo nije prvi put da su se australski sportaši usprotivili nošenju ovakvih dresova. Prošlogodišnja AFL ženska igračica Haneen Zreika propustila je utakmicu nakon što je odbila nositi dres iz vjerskih razloga.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp