WHO preporučila „homićima“ da smanje broj partnera zbog majmunskih boginja


Generalni WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je preporučio muškarcima kod kojih postoji rizik od zaraze majmunskim boginjama da razmisle o smanjenju broja seksualnih partnera.

Naglasio je da je do sada 98 posto slučajeva zaraze otkriveno među homoseksualnim i biseksualnim muškarcima te je pozvao one koji su u opasnosti od zaraze da poduzmu mjere zaštite.

Za muškarce koji imaju seks s muškarcima to znači donošenje sigurnih odluka za sebe i druge. To znači da za sada smanjuju broj seksualnih partnera”, apelirao je direktor WHO.

Naglasio je da se zaraženi trebaju izolirati i izbjegavati okupljanja koja uključuju bliski kontakt.Dužnosnici WHO-a ranije su naglasili da svatko tko je bio u bliskom kontaktu sa zaraženom ili kontaminiranom odjećom ili posteljinom može biti zaražen majmunskim boginjama.

Savjetnik WHO-a za HIV, hepatitis i spolno prenosive bolesti Andy Seal rekao je da su stručnjaci utvrdili da se majmunske boginje “nedvosmisleno šire seksualnim kontaktom”.

Doktor Hugh Adler, koji u UK liječi oboljele od majmunskih boginja, izjavio je da širenju bolesti pomažu anonimni seksualni odnosi čiji se sudionici ne mogu ući u trag.

Također je vjerojatno da su se majmunske boginje oduvijek ovako prenosile i manifestirale, samo što nisu viđene niti se tako širile prije, zaključio je  dr. Adler.

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

 

 

 

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp