Capakova zamjenica poziva ljude da se cijepe


Jesen je svakim danom sve bliže, pa je sasvim očekivano da od kriznog stožera počnemo slušati nastavak sage o korona virusu. Danas smo na Novoj TV mogli vidjeti intervju s Capakovom zamjenicom Ivanom Pavić Šimetin. Naime, kako je službeni broj zaraženih korona virusom i dalje u porastu, bio je to povod da se u četvrtak sastane ekspertna skupina kriznog stožera. Gošća Dnevnika Nove TV bila je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

Zbog situacije s koronavirusom i porasta broja zaraženih, u četvrtak se sastala i ekspertna skupina kriznog stožera,  Reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac o svemu je razgovarala sa zamjenicom ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivanom Pavić Šimetin koja je sudjelovala na tom sastanku.

Evo što je izjavila za Novu TV: “Teško je reći što nas očekuje na jesen. Sada smo u jednom novom valu pandemije. Kako će biti na jesen teško je predvidjeti. Uvijek se mogu pojaviti novi sojevi virusa koji mogu imati drugačije značajke nego što ima sadašnji soj. Sada imamo taj soj omikron koji se brzo širi. Jako je zarazan, ali su znakovi bolesti kod građana blaži. Rjeđe su hospitalizacije i rjeđi su smrtni ishodi”, poručila je Ivana Pavić Šimetin uživo u Dnevniku Nove TV.

Kada govorimo o trenutnoj situaciji s virusom, Pavić Šimetin je rekla kako još uvijek nismo na vrhuncu vala. “Imamo porast u odnosu na prethodno vrijeme. On iznosi oko 30 posto u odnosu na prethodna dva tjedna. Prije tri tjedna je bio 180 posto. Porast se usporio i približavamo se vrhuncu, ali nismo još došli do njega”, izjavila je.

A, kada govorimo o cjepivu, Pavić Šimetin je istaknula kako će cjepivo za omikron stići u rujnu. “Prije toga, krajem kolovoza, očekujemo da će EMA registrirati to cjepivo za omikron”, rekla je.

Na cijepljenje je pozvala sve ljude koji se do sada nisu cijepili, kao i sve one ljude koji nisu primili drugu i treću dozu, a za sve one koji su u dobi od 80 i više godina te 65 i više godina, preporuča se četvrta doza cjepiva.

Novinarka Barbara Štrbac pitala je Capakovu zamjenicu – treba li četvrtu dozu primiti sada ili pričekati cjepivo koje će bolje funkcionirati protiv omikrona? A, zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin istaknula je kako bi za kategorije ljudi čija je dob 80 godina i više te 65 i više godina te koji su smješteni u domovima za starije i nemoćne, „četvrta doza trebala ići odmah sada“.

“Na jesen ide nova doza. Po ovome što sada možemo vidjeti, ona će biti za svu odraslu populaciju”, istaknula je Pavić Šimetin.

Podsjetila je one koji su bili u kontaktu s pozitivnom osobom, a pogotovo ako s njima dijele kućanstvo, kako i deset dana nakon toga trebaju nositi zaštitne maske gdje god išli.

 Također je napomenula da u to vrijeme nije preporučeno posjećivati starije i bolesne članove obitelji, rekla je.

Na sastanku su bili i ravnatelji najvećih kliničkih bolničkih centara. Na pitanje o tome hoće li se ponovno uspostaviti covid odjeli u bolnicama, Pavić Šimetin je rekla kako je bilo govora i o tome. 

“Kroz ove dvije godine naše su se bolnice prilagodile na funkcioniranje sa covidom, tako da svaka bolnica ima neki svoj poseban model i specifičnosti koje ovise i o djelatnicima i o samom prostoru. Jedan je model posebnog covid odjela za one s težim kliničkim slikama, a drugi da na drugom odjelu bude izolacijska soba”, zaključila je.

Izvor: Nova TV

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp