Urnebesno – Njemačka se suočava s nestašicom toaletnog papira


Smanjena opskrba ruskim plinom mogla bi loše utjecati na proizvodnju, pišu njemački mediji. Njemačka bi se mogla suočiti s nestašicom osnovnih proizvoda poput toaletnog papira i kartona ako se u nadolazećim mjesecima prekine opskrba ruskim plinom, izvijestio je u srijedu njemački list Zeit Online.

Rad tvornica papira može postati nerentabilan ako budu prisiljene proizvoditi smanjenim kapacitetom zbog nestašice plina, upozorava Jürgen Schaller, predsjednik Upravnog odbora Bavarske udruge za papir.

Za proizvodnju papira potrebno je puno vode, struje i plina, objasnio je Šaler, dodavši da je tehnologija provjerena i ne može se brzo mijenjati.

“Mnogi zaposlenici u mojoj tvrtki već su jako zabrinuti. Ne mogu ih kriviti. Jer ako možemo proizvesti samo 50 ili 60 posto, operacija se ne isplati. Da budem iskren, i ja sam zabrinut.” Schaller je rekao za Zeit Online.

Njemačka i EU u cjelini nedavno su doživjeli smanjenje opskrbe prirodnim plinom iz Rusije, što je dovelo do brojnih upozorenja o mogućem zatvaranju industrije. 

Plinovod Sjeverni tok 1 trenutno radi s 20% kapaciteta zbog tehničkih problema s turbinama kompresorske stanice Portovaja. Drugu tranzitnu rutu, preko Ukrajine, Gasprom ne može koristiti u punom kapacitetu jer, prema navodima ruskog energetskog diva, ukrajinska mreža za transport plina odbija njegove zahtjeve za tranzit.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp