Krešimir Vargašević – Tko si uopće može priuštiti kupnju nekretnine u Hrvatskoj?


Porez na nekretnine, agencije za nekretnine, banke… Tko kupuje nekretnine u Hrvatskoj po sadašnjim cijenama? Godinama već tražim kuću u oglasima i obilazim po neku da vidim. No, nikako ne mogu naći nešto što bi bilo prihvatljivo cijenom i kvalitetom. Paradoks je da tek što mi se malo kreditno poveća limit, nekretnine skoče gore. S tim da toliko skaču da taj moj kreditni skok bude neusporedivo manji od skoka cijena.

S obzirom da se razumijem u građevinu jer sam građevinske struke, ne pada mi napamet dati za nečiji kokošinjac 100.000 eura, a nažalost, neki su svojim bezglavim kupnjama svog kvadrata uz “pomoć” trenutno jeftinih kredita i doprinijeli da cijene bujaju kao gljive poslije kiše. U početku nisam kužio što se dešava, ali sam onda počeo sumnjati i shvatio. Agencije za nekretnine i banke usko surađuju i očito igraju igre kako bi se cijene vrtoglavo povećale i tako njihova zarada uvišestručila.

Kad dodamo tu još državni APN koji je blago rečeno apsurdan, onda se ne treba čuditi za nastali kaos i pomamu na tržištu. A sad ću vam opisati i kako sam dobio nedvojben dokaz da agencije za nekretnine i banke usko surađuju i igraju igru. Nakon dugo vremena nađem povoljnu kuću. Odlučimo ju kupiti. Dobro zidana, ali za veliku adaptaciju. Prekrasno dvorište. Cijena prihvatljiva. I čim smo rekli agentici da kupujemo, ona nas odmah spaja s agencijom uz pomoć koje se kao lakše riješi kredit.

Dođemo u tu agenciju, a njoj glavna pozadina dvije poznate banke s hrvatskog tržišta. Sve je bilo jasno kao dan, moje sumnje su se potvrdile. I žena je ostala šokirana, a inače nije kao ja da na takve stvari koluta očima. Ali što je previše, previše je. U obje agencije su ispali krajnje neprofesionalni, čak su nas naveli na trošak javnog bilježnika, da bi nam na kraju rekli da nisu znali da kuća nema sve potrebne papire i izmišljali bajke koje su se na kraju pokazale netočnima.

Na koncu rekoše da je kuća prodana za keš jer drugačije se nije moglo. Danas vjerujem da je prodana za veću sumu jer stvarno i je prodana i da je to sve bila samo priča da nas ohlade. To je jedna priča, prosudite sami kakva je to toksična ekipa koja prodaje nekretnine i novac za nekretnine.

Druga priča i pitanje je tko kupuje enormno skupe kuće i stanove na tržištu? Dakle cijene stana u Zagrebu dosežu na pojedinim mjestima čak i do 4.500 eura po kvadratu. Tko si i s kojim novcem to uopće može priuštiti?! Profesionalni sportaši, slažem se. Ali ima tu puno onih koji to nisu, a opet imaju za takve stanove. Kako? Od kuda? Pita li ih itko za porijeklo novaca? Ne, naravno. U Hrvatskoj ne. Prije nekih 4-5 godina kaže mi dipl. Ing. građevine koji radi u struci:”Krešo, u Zagrebu ima ljudi koji čekaju da kupe 10-15 stanova, novogradnju…”

Nisam tad to vjerovao. Danas kad sam čuo za neke osobno da to imaju, vjerujem i pitam se od kuda im? Od kuda im toliki novac? Pita li ih itko za porijeklo novca? Ne, naravno. I sad tu dolazimo do Pandorine kutije u Hrvatskoj. Poreza na nekretnine. Kad ga se spomene danas već zaboravljeni Živi zid i slične strančice plus pojedinci se propinju na zadnje noge – da što bi mi plaćali porez na ono u čemu živimo…i tako dalje i tako dalje…

Pa sad, tko živi u 15 stanova? Poznate li ga? Ja ne, dovoljan ti je jedan, najviše dva stambena prostora s vikendicom. Mislite li da slučajno ti neki agitiraju protiv tog poreza? Nisam baš siguran. Banke i prebogati pojedinci ili institucije su izuzetno zainteresirani da taj porez nikada ne zaživi. Pa vam se onda serviraju strahovi da ćete plaćati porez na stan u kojem živite i slično. Možda to vladajući i planiraju, a abolirali bi sve preko jedne nekretnine. Znamo da su to Super Hikovi. Ne. To nije porez na nekretnine, to bi bila otimačina. Još jedna u nizu u hrvatskih.

Porez na nekretnine, pravi, koji bi i doveo do lakšeg uvida u porijeklo imovine, odnosno tko što ima, a posljedično i kako je to stekao, bio bi da se oporezuju nekretnine preko druge nekretnine. Dakle ona u kojoj živiš i vikendica ako nije extra luksuzna bi trebale biti izvan poreza, ali sve preko toga bi trebalo oporezivati. I ispitati porijeklo imovine. Jer nerijetko čovjek s 20 godina i bez dana radnog staža ima na sebi kuće, stanove… Od kuda to ima? Pa striko sakrio na netjaka da se ne zna da je ukr’o.

Treba li to crtati? Znam da ne treba. Zato narode, dobro razmislite što je krivo, a što pravo. Nerijetko veliki borci za ljudska prava biju bitke za imovinu lordova. Ostajte mi u zdravlju i sreći i ako netko zna za neku manju i povoljnu kuću na području Zagreb – Zapad i okolica, nek’ mi javi.  

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp