Putin jasniji nego ikada: Sjedinjene Države najveća su prijetnja Rusiji


Ruski predsjednik Vladimir Putin jasno je poručio da su Sjedinjene Američke Države najveća prijetnja Rusiji.

Predsjednik Vladimir Putin potpisao je u nedjelju novu pomorsku doktrinu koja Sjedinjene Države čini glavnim rivalom Rusije i ocrtava globalne pomorske ambicije Rusije za ključna područja kao što su Arktik i Crno more.

Govoreći na Dan ruske mornarice u bivšoj prijestolnici carstva Sankt Peterburgu, koju je osnovao car Petar Veliki, Vladimir Putin je pohvalio Petra što je od Rusije napravio veliku pomorsku silu i podigao globalni profil ruske države.

Nakon osvrta na rusku mornaricu, Putin je održao kratak govor i osvrnuo se na nove rakete Cirkon i istaknuo da je Rusija sposobna poraziti svakog agresora.

Neposredno prije govora, on je potpisao novu pomorsku doktrinu na 55 stranica, koja postavlja široke strateške ciljeve ruske mornarice, uključujući njene ambicije da bude “velika pomorska sila” koja obuhvaća cijeli svijet.

Glavna prijetnja Rusiji, prema doktrini, je “strateška politika SAD-a da dominiraju svjetskim oceanima” i približavanje vojnog saveza NATO-a ruskim granicama.

Rusija može koristiti svoju vojnu moć u skladu sa situacijom u svjetskim oceanima ako se iscrpe druge meke sile, poput diplomatskih i ekonomskih alata, navodi se u doktrini.

Vladimir Putin tijekom govora nije spomenuo sukob u Ukrajini, ali vojna doktrina predviđa “sveobuhvatno jačanje geopolitičke pozicije Rusije” u Crnom i Azovskom moru.

On je također naveo Arktički ocean, za koji su Sjedinjene Države više puta govorile da Rusija pokušava militarizirati, kao područje od posebnog značaja za Rusiju.

Ogromna ruska obala duga 37.650 km (23.400 milja), koja se proteže od Japanskog mora do Bijelog mora, također uključuje Crno i Kaspijsko more.

Putin je rekao da će isporuka hipersoničnih krstarećih raketa “Cirkon” fregati “Admiral Gorškov” početi za nekoliko mjeseci. Mjesto njihovog rasporeda zavisit će od ruskih interesa, rekao je on.

„Ovo je ključna sposobnost ruske mornarice… Ona je u stanju da munjevitom brzinom odgovori na svakoga tko odluči zadirati u naš suverenitet i slobodu.

Hipersonično oružje može putovati devet puta brže od zvuka, a Rusija je izvela prethodna probna lansiranja Cirkona s ratnih brodova i podmornica tijekom prošle godine.

Na Krimu, guverner Sevastopolja, Mihail Razvožajev, rekao je da su ukrajinske snage napale sjedište ruske Crnomorske flote u lučkom gradu pod ruskom kontrolom u nedjelju rano, ranivši pet osoba.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp