Inflacija u Argentini došla do 60%, narod u masovnim prosvjedima srušio vladu i MMF


Argentinski narod potpuno je izgubio kontrolu nakon što je inflacija u srpnju porasla do nevjerojatnih 60%, što je troškove života povećalo za nekoliko puta. Izrevoltirani odlukama svoje vlade koja ništa nije poduzela po pitanju zaustavljanja inflacije, već su nastavili pokorno slušati zapovjedi MMF-a, izašli su masovno na ulicu i natjerali vladu i MMF da preispitaju svoje odluke.

Prosvjedi su izbili u Buenos Airesu u proteklih 90 dana i nastavljaju se širiti glavnim gradom dok se stanovnici bore protiv svoje vlade lijevog centra oko velikih amandmana na programe socijalne skrbi.

Već u lipnju započelo je smanjenje energetskih subvencija na temelju prihoda kućanstva.

Druge subvencije, uključujući zloglasni državni program socijalne skrbi, također su napadnute, što je poslalo tisuće bijesnih stanovnika na ulice.

Državna pomoć civilima povećala se u posljednjih 20 godina, ostavljajući 22 milijuna Argentinaca ovisnima o nekom obliku državne pomoći.

Prema vladinim podacima, u prvom kvartalu 2022. nacionalna stopa zaposlenosti iznosila je 43 posto.

Vladini programi u zemlji pokrivaju gotovo svaki aspekt gospodarstva, od plaća do komunalnih usluga, obrazovanja i zdravstvene zaštite.

Argentina već troši oko 800 milijuna pesosa dnevno – više od 6 milijuna američkih dolara – na vladine programe beneficija.

Istodobno je inflacija u toj južnoameričkoj zemlji u svibnju dosegla 58 posto, au srpnju je porasla iznad 60 posto. Za usporedbu, nacionalna inflacija u 2015. godini iznosila je nešto više od 14 posto.

Harry Lorenzo, glavni financijski direktor Income Based Research, rekao je za The Epoch Times da su navike trošenja argentinske vlade korijen problema koji eskalira.

“Argentinska vlada se već neko vrijeme bori s ekonomijom u kolapsu. Glavni razlog tome je neodrživa državna potrošnja, koja se dijelom financira izdašnim socijalnim programima“, objasnio je Lorenzo.

Dublje u ekonomski kaos

Vapaji za više vladinog novca, pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i ostavka predsjednika Alberta Fernandeza odjeknuli su kroz bijesnu gomilu okupljenu u blizini predsjednikova ureda – Casa Rosada – tijekom nacionalne proslave Dana neovisnosti 9. srpnja.

Planirani prosvjedi od tada su nastavljeni, predvođeni profesionalnim organizatorima prosvjeda ili “piketarima” koji zahtijevaju ukidanje predloženih rezova subvencija i povećanja plaća.

“Ovo je ludilo. Ono što prosvjednici traže je ludilo”, rekao je Alvaro Gomez za The Epoch Times.

Gomez živi i radi u Buenos Airesu više od 15 godina, a trenutno je taksist. Kako su godine prolazile, gledao je kako njegova zemlja tone sve dublje u ekonomski kaos.

“Vidio sam pet predsjednika kako dolaze i odlaze u to vrijeme; ništa nije bilo bolje. “Pola naše države ne želi raditi, a oni koji rade, ne žele drugima plaćati porez”, rekao je.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp