U Afganistanu u napadu dronom ubijen vođa Al Qaide


Američki predsjednik Joe Biden potvrdio je da su Sjedinjene Države ubile vođu Al Qaide Aymana al Zawahirija u napadu dronom tijekom vikenda u Afganistanu, što je najveći udarac toj terorističkoj organizaciji od ubojstva njenog osnivača Osame Bin Ladena u 2011.

“Sada je pravda zadovoljena i ovaj teroristički vođa je otišao”, rekao je Biden, govoreći iz Bijele kuće.

Američki predsjednik, koji se oporavlja od korona virusa, istaknuo je kako je nakon mjeseci planiranja dao konačno odobrenje za “precizni udar” na 71-godišnjeg vođu Al Qaide.

Dodao je da će ubojstvo Al Zawahirija donijeti olakšanje obiteljima gotovo 3.000 žrtava terorističkog napada u SAD-u 11. rujna 2001. godine.

Biden je istaknuo kako Afganistan više nikada neće biti sigurno utočište za teroriste, prenosi BBC.

Bez obzira koliko dugo traje, bez obzira gdje se sakrijete, ako ste prijetnja našem narodu, SAD će vas pronaći i likvidirati“, rekao je Biden.

Dodao je da je Al Zawahiri orkestrirao i druga djela nasilja, uključujući samoubilački bombaški napad na američki razarač u listopadu 2000., u kojem je poginulo 17 američkih mornara, i napade 1998. na američka veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji, u kojima su poginule 223 osobe. ubijeni su.

Oglasio se i američki državni tajnik Anthony Blinken rekavši da su talibani grubo prekršili Sporazum iz Dohe, mirovni sporazum iz 2020. koji su SAD i talibani potpisali za okončanje afganistanskog rata.

“Suočeni s nespremnošću ili nesposobnošću talibana da poštuju svoje obveze, nastavit ćemo podupirati afganistanski narod snažnom humanitarnom pomoći i zalagati se za zaštitu njihovih ljudskih prava, posebice žena i djevojčica”, rekao je Blinken.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid potvrdio je napad i oštro ga osudio, nazivajući ga kršenjem “međunarodnih načela”.

Al Zawahiri ubijen je u protuterorističkoj operaciji koju je CIA provela u Kabulu u nedjelju na balkonu “sigurne kuće” koju je dijelio s ostalim članovima svoje obitelji.

Drugih žrtava u napadu nije bilo.

Al Zawahiri, jedan od najtraženijih terorista u svijetu, odigrao je ključnu ulogu u napadima na New York i Washington 11. rujna 2001., zajedno s osnivačem Al Qaide Osamom bin Ladenom, kojeg su američke snage ubile 19. rujna, 2001. godine. Pakistan 2011    Ayman Al Zawahiri

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp