Amerikanci zabrinuti – Kinezi kupuju poljoprivredna zemljišta po SAD-u


Skupina republikanskih senatora pisala je čelnicima američkog ministarstva financija i obrane tražeći da preispitaju kupnju poljoprivrednog zemljišta u Sjevernoj Dakoti od strane kineske podružnice.

Potez senatora Floride Marca Rubia i senatora Sjeverne Dakote Kevina Cramera i Johna Hoevena najnoviji je neočekivani razvoj kao odgovor na investicijski plan agrobiznisa, koji dolazi pod nacionalnu pozornost zbog povremenih veza s Pekingom.

Fufeng USA, podružnica Fufeng grupe koja kotira na burzi u Hong Kongu, kupila je parcelu poljoprivrednog zemljišta u Grand Forksu za 2,6 milijuna dolara ove godine za izgradnju mlina za mokri kukuruz, koji će izdvajati sastojke za stočnu hranu koja se prodaje u Sjevernoj Americi.

Kad je grad najavio projekt krajem prošle godine, dužnosnici su slavili ono što su predviđali da će biti stotine novih radnih mjesta. Ali tiha zabrinutost za nacionalnu sigurnost u državi na Srednjem zapadu odjednom je stigla do Capitol Hilla.

Zabrinutost zbog velikog interesa Kineza za agrobiznis u Americi sada raste…

U svom pismu od 14. srpnja, zakonodavci su pozvali ministricu financija Janet Yellen i ministra obrane Lloyda Austina da osiguraju da kupnju provjeri Odbor za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama (CFIUS), koji pregledava strana ulaganja s implikacijama po nacionalnu sigurnost. Među glavnim problemima je relativna blizina poljoprivrednog zemljišta bazi američkih zračnih snaga.

Republikanac Dusty Johnson kupnju poljoprivrednog zemljišta od strane Kineza vidi kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti o čemu se jasno izjasnio dajući izjavu za Fox News.

Izvor: Newsweek, Fox News

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp