Grčka uvodi digitalni ‘novčanik’ za svoje građane; osobna iskaznica i vozačka od sada na mobitelu


Grčka je pokrenula mobilnu aplikaciju “Gov.gr Wallet” koja će zamijeniti potrebu nošenja osobne ili vozačke dozvole u fizičkom obliku i omogućiti bržu identifikaciju putem sigurnog sustava koji koristi digitalnu potvrdu putem QR koda koji se između ostaloga nalazi na famoznoj Covid potvrdi o cijepljenju.

Osim toga grčka vlada priprema I slijedeće: “Od 1. listopada stvaramo sustav za banke i pružatelje telekomunikacijskih usluga, kao i za agencije koji od korisnika zahtijevaju osobnu iskaznicu.
Napravit će se digitalni trag umjesto preslike osobne iskaznice, pretvarajući u digitalni dokaz nešto što se prije trebalo pružiti u fizičkom obliku”, rekao je ministar, misleći na osobne iskaznice potrebne za većinu službenih transakcija.

Preuzeta mobilna aplikacija zamijenit će potrebu nošenja policijske iskaznice ili vozačke dozvole u fizičkom obliku, omogućujući brže transakcije putem sigurnog sustava koji između ostalog poziva na digitalnu potvrdu putem QR koda.

Pierrakakis je rekao da je aplikacija postavljena kroz unutarnju strukturu platforme opće javne uprave “gov.gr” i objasnio je kako se preuzima putem wallet.gov.gr i korištenjem poreznih (TaxisNet) ili kodova za web bankarstvo. Tekstualne poruke (SMS-ovi) potvrdit će svaki izdani dokument, rekao je.

w27 194544w2719261326005877

Gov.gr Wallet dostupan je od istog dana (27. srpnja) građanima čiji porezni broj (AFM) završava s 1, a s vremenom će biti dostupan svima.

Identifikacijske iskaznice će sadržavati svoj identifikacijski QR kod, koji se može potvrditi kada ih službenici zatraže i potom skenirati.

Osim toga, “Od 1. listopada stvaramo sustav za banke i pružatelje telekomunikacijskih usluga, kao i za agencije koji od korisnika zahtijevaju osobnu iskaznicu. Napravit će se digitalni trag umjesto preslike osobne iskaznice, pretvarajući u digitalni dokaz nešto što je bilo teret pružiti u fizičkom obliku”, rekao je ministar, misleći na policijske iskaznice potrebne za većinu službenih transakcija.

Pierrakakis je zahvalio svojim kolegama ministrima Kostasu Karamanlisu (infrastruktura i promet) i Takisu Theodorikakosu (zaštita građana) i rekao premijeru da je “ovo bio vaš srčani projekt budući da ste bili vođa glavne oporbe, i još uvijek jest i jest o svom snu, upravo zato on nije postao stvarnost.”

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp