Holografska teleportacija izvedena između SAD-a i Kanade


Dok istraživači ispituju moguće primjene holografske teleportacije u zdravstvu, tehnologija se potencijalno može koristiti i za navodno poboljšanje virtualnih sastanaka.

Tim istraživača sa Sveučilišta Western Ontario uspio je izvesti prvu međunarodnu holografsku teleportaciju.

Tehnologija o kojoj je riječ ne uključuje teleportaciju fizičkih objekata – to ostaje premisa znanstvene fantastike – ali, kao što ime govori, omogućuje projekciju holograma na udaljenu lokaciju.


Holografsku teleportaciju izveo je tim na Sveučilišnom institutu za istraživanje svemira 27. srpnja.


“Prevezli smo jednu osobu iz Alabame u London u Ontario, a onda se svaki od studenata ovdje na projektu mogao trenutno holoportirati u holografskom obliku u Huntsville, Alabama”, rekao je član fakulteta Adam Sirek, kako ga citira Interesting Engineering.

Prema medijima, istraživači su radili u suradnji s kanadskom tvrtkom Leap Biosystems i Aexa Aerospace sa sjedištem u Houstonu – pružateljem softvera koji omogućuje stvaranje holografskih slika subjekta i njegovog okruženja putem posebne kamere.


Tim se navodno nada pronaći način da ovu tehnologiju iskoristi za olakšavanje medicinskih pregleda u udaljenim područjima.


The holographic images are projected onto the HoloLens lens - Photo: Reproduction / University of Western Ontario

Image teleported by scientists from Canada to the US - Photo: Reproduction / University of Western Ontario

No, dok holografska teleportacija omogućuje prijenos slike i glasa, hologram neće moći dotaknuti pacijenta tijekom pregleda.

Uz zdravstvenu skrb, tehnologija također može pomoći da se virtualni sastanci podignu na novu razinu, napominje agencija.

“Zar ne bi bilo lijepo da ste na tromjesečnom angažmanu na svemirskoj stanici i da možete sići i sjesti u dnevnu sobu (kod kuće) na obiteljsku večeru”, primijetio je Sir e k.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp