Sierra Leone uvodi policijski sat u cijeloj zemlji zbog smrtonosnih prosvjeda protiv vlade

Sierra Leone uvodi policijski sat u cijeloj zemlji zbog smrtonosnih prosvjeda protiv vlade

Freetown, 10. kolovoza (Reuters) – Najmanje dva policajca i jedan civil poginuli su nakon jednodnevnih protuvladinih prosvjeda u glavnom gradu Sierra Leonea, Freetownu, priopćilo je u srijedu osoblje glavne gradske mrtvačnice.

Vlada Sierra Leonea prethodno je rekla da je bilo smrtnih slučajeva, ali nije rekla koliko, jer su prosvjednici bacali kamenje i palili gume na ulicama frustrirani zbog pogoršanja ekonomskog stanja u zemlju i poteškoća s troškovima života koji idu u skladu s tim te brojnih drugih problema.

Ta zapadnoafrička država, koja se bori s rastućom inflacijom i krizom goriva, uvela je policijski sat u cijeloj zemlji od 15 sati po lokalnom vremenu (1500 GMT) u pokušaju da se zaustavi nasilje.

“Kao vlada, imamo odgovornost zaštititi svakog građanina Sierra Leonea. Ono što se danas dogodilo je nesretno i bit će u potpunosti istraženo”, rekao je predsjednik Julius Maada Bio na Twitteru.

Osim tri tijela u mrtvačnici, reporter Reutersa je vidio još jedno tijelo civila na ulici u istočnom Freetownu. Šef policije i glasnogovornik nisu bili dostupni za komentar.

Videosnimke na društvenim mrežama koje je potvrdio Reuters pokazuju veliku gomilu prosvjednika i hrpe zapaljenih guma u dijelovima glavnog grada Freetowna. Druge snimke prikazuju skupinu mladića kako bacaju kamenje na ulicu ispunjenu bjelkastim dimom.

“Ljudi su uznemireni zbog pravosudnog sustava zemlje koji je bolestan, svakodnevnog rasta cijena i ekonomskih poteškoća”, rekao je Daniel Alpha Kamara, student.

Nasilje je počelo oko 10:30 ujutro po lokalnom vremenu, rekao je, kada je vidio oblake suzavca kako se dižu ispred njegove sobe u spavaonici.

“Ovi beskrupulozni pojedinci krenuli su u nasilan i neovlašten prosvjed koji je doveo do gubitka života nedužnih Sierra Leoneaca, uključujući sigurnosno osoblje”, rekao je potpredsjednik Mohamed Juldeh Jalloh u video obraćanju.

“Vlada ovime proglašava policijski sat u cijeloj zemlji”, rekao je. “Sigurnosni sektor je ovlašten za potpunu provedbu ove direktive.”

Regionalni politički i gospodarski blok ECOWAS priopćio je da osuđuje nasilje i u objavi na Twitteru pozvao “sve na poštivanje zakona i reda te da se počinitelji nasilja identificiraju i izvedu pred zakon”.

Nezadovoljstvo je ključalo zbog brojnih razloga, uključujući uočeni nedostatak vladine potpore običnim ljudima koji se bore, rekao je Augustine Sorie-Sengbe Marrah, ustavni pravnik i aktivist za upravljanje.

“Bilo je vrlo malo empatije središnje vlade da ohrabri ljude, da vide kako pate i da razumiju da su ovo uistinu teška ekonomska vremena”, rekao je za Reuters.

Dugogodišnja frustracija također je pogoršana porastom cijena osnovnih dobara u Sierra Leoneu, gdje više od polovice stanovništva od oko 8 milijuna živi ispod granice siromaštva, prema podacima Svjetske banke.

Ranije u srijedu, internetski opservatorij NetBlocks rekao je da se Sierra Leone suočila s gotovo potpunim gašenjem interneta tijekom prosvjeda, s nacionalnom povezanošću na 5% uobičajenih razina.

U utorak je koordinator za nacionalnu sigurnost zatražio od oružanih snaga da budu spremne pružiti podršku policiji od 9. do 12. kolovoza, upozoravajući na “potencijalno nestabilnu sigurnosnu situaciju”, navodi se u internom pismu koje se sada širi po na internetu.

Izvor: Reuters, Aljazeera, Facebook

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp