Nancy Pelosi izjavila kako je Kina ‘jedno od najslobodnijih društava na svijetu’

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi u jednom od prvih intervjua otkako se vratila sa svog kontroverznog putovanja u Tajvan za NBC News u emisiji Today, izjavila je da je “Kina jedno od najslobodnijih društava na svijetu”, ali neprofitna organizacija Freedom House koju je navela kako bi potkrijepila svoju tvrdnju svrstava zemlju među one s najnižim ocjenama političkih prava i građanskih sloboda na svijetu. Je li Nancy Pelosi u utorak imala lapsus – ili je to ozbiljno mislila – kada je Kinu nazvala ‘jednim od najslobodnijih društava na svijetu’?

Izjavila je to tjedan dana nakon što je njezin jednostavan let u i iz Tajvana toliko razbjesnio Kinu da je pokrenula niz agresivnih vojnih vježbi za koje su državni mediji rekli da su simulirale operaciju “ponovnog ujedinjenja silom”.

A, evo kako se organizacija Freedom House na koju se Pelosi pozvala na svojim službenim stranicama izjašnjava o Kini: „Kineski autoritarni režim posljednjih je godina postao sve represivniji. Vladajuća kineska komunistička partija (KPK) nastavlja jačati kontrolu nad svim aspektima života i upravljanja, uključujući državnu birokraciju, medije, govor na internetu, vjersku praksu, sveučilišta, tvrtke i udruge civilnog društva, a potkopala je raniju seriju skromnih reformi vladavine prava. Vođa KPK i predsjednik države, Xi Jinping, konsolidirao je osobnu moć do stupnja kakav nije viđen u Kini desetljećima. Aktivisti za ljudska prava i odvjetnici nastavljaju progovarati, iako uz veliku osobnu cijenu.“

U spomenutom intervjuu za NBC-jevu emisiju ‘Today’, Pelosi ne samo da je nespretno stala iza politike ‘jedne Kine’, već je napravila i taj nesretni gaf koji je posve očekivano privukao pozornost interneta. Internetska zajednica izvadila je njezinu izjavu o Kini iz šireg konteksta kao posebnu zanimljivost. Evo kako se društvenim mrežama širi njezina izjava:

„Još uvijek podržavamo politiku ‘jedne Kine’, idemo tamo kako bismo priznali da je status quo ono što je naša politika, u tome nema ničeg remetilačkog. Radilo se samo o tome da kažem, Kina je jedno od najslobodnijih društava na svijetu, nemojte mi to uzeti kao moje, to je od Freedom Housea, to je snažna demokracija, hrabri ljudi”, rekla je Pelosi.

Nakon što je njezina izjava postala viralna, stiglo je i službeno objašnjenje iste: „Pelosi se pogrešno izrazila, namjeravajući reći: “Tajvan je jedno od najslobodnijih društava na svijetu.” To je podržano kontekstom njezinih potpunijih primjedbi, u kojima je Tajvan nazvala demokracijom i prijateljem Sjedinjenih Država, pohvalila tajvanskog predsjednika i optužila kineskog predsjednika da se ponaša “kao nasilnik”.“ Da je Pelosi mislila spomenuti Tajvan, a ne Kinu, potvrdio je njezin zaposlenik, a to se iz cijelog intervjua može jasno zaključiti. Pogledajmo cijeli intervju i bit će nam jasno da se radi o zabuni koja se svakome može dogoditi. 

Izvor: NBC News, Sky News

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp