Nastavi li ukrajinska vojska granatirati elektranu Zaporožje, Svijetu prijeti nuklearna katastrofa

Ako ukrajinske snage nastave s napadima na elektranu u Zaporožju, nuklearna katastrofa bi se mogla dogoditi svakog trenutka, upozorava Moskva.

” Nepromišljene” akcije Kijeva guraju svijet sve bliže velikoj nuklearnoj katastrofi, rekao je u četvrtak ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzja Vijeću sigurnosti tog tijela, prenosi RT .

Nuklearna elektrana Zaporožje u južnoj Ukrajini pod kontrolom je ruskih snaga od veljače i od tada su je kijevske trupe više puta granatirale.

“Opet smo upozoravali naše zapadne kolege da će, ako ne uspiju urazumiti režim u Kijevu, poduzeti najgnusnije i najbezobzirnije korake, koji bi imali reperkusije daleko izvan Ukrajine”, upozorio je Nebenzia u izjavi. problem.

“Upravo to se događa” , rekao je, dodavši da bi zapadni “sponzori” Kijeva trebali snositi odgovornost za moguću nuklearnu katastrofu.

Ako ukrajinske snage nastave s napadima na elektranu, “katastrofa bi se mogla dogoditi svakog trenutka”, upozorio je Nebenzia. Prema riječima ruskog izaslanika u UN-u, katastrofa u tvornici Zaporožje – najvećoj u Europi – mogla bi dovesti do radioaktivnog onečišćenja golemih područja, što bi moglo pogoditi najmanje osam ukrajinskih regija, uključujući glavni grad Kijev, velike gradove poput Harkova ili Odesa, te neka područja Rusije i Bjelorusije koja graniče s Ukrajinom. Narodne Republike Lugansk i Donjeck, kao i Moldavija, Rumunjska i Bugarska također će vjerojatno patiti, upozorio je.

“A ovo su najoptimističnije prognoze stručnjaka”, rekao je Nebenzia, dodajući da je potencijalnu veličinu nuklearne katastrofe ovih razmjera “bilo teško zamisliti”.

Tvornica u Zaporožju, koja se nalazi u ukrajinskom gradu Energodaru koji je pod kontrolom Rusije, posljednjih je tjedana bila predmet niza napada. Moskva je optužila Kijev za izvođenje artiljerijskih napada i napada bespilotnim letjelicama na instalaciju, nazivajući te akcije “nuklearnim terorizmom” . Kijev je tvrdio da je Rusija ciljala na elektranu u navodnoj zavjeri da diskreditira Ukrajinu, dok je stacionirala svoje trupe u elektrani.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi rekao je Vijeću sigurnosti da je situacija u postrojenju pod kontrolom i da za sada nema “neposredne prijetnje” sigurnosti postrojenja. Istodobno je poruke koje je njegova agencija primila od Rusije i Ukrajine nazvao “kontradiktornima” i pozvao obje strane da dopuste IAEA-i pristup postrojenju “što je prije moguće”.

“Tražim da obje strane surađuju (…) i omoguće misiju IAEA-e” , rekao je. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je na prekid svih vojnih aktivnosti oko elektrane dok se Vijeće sigurnosti sastaje.

Ranije je zamjenik glasnogovornika ruskog ministarstva vanjskih poslova Ivan Nechaev rekao da Moskva podupire inspekciju IAEA-e u tvornici Zaporožje.

“Objekt se ne smije koristiti kao dio vojne operacije. Umjesto toga, potreban je hitan sporazum na tehničkoj razini o sigurnom demilitarizacijskom perimetru kako bi se osigurala sigurnost područja”, rekao je čelnik UN-a u izjavi.

Kina je također pozvala sve “zainteresirane strane” da sjednu za pregovarački stol i “pronađu rješenje” za to pitanje. U međuvremenu su SAD svu odgovornost prebacile na Rusiju.

Pomoćnica američkog ministra za kontrolu naoružanja i međunarodnu sigurnost, Bonnie Jenkins, tvrdila je da je Rusija invazijom na Ukrajinu stvorila sve rizike koji su sada povezani s postrojenjem i zahtijevala od Moskve da povuče svoje trupe. Istodobno je također podržala Guterresov poziv za demilitariziranu zonu.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp