Nove snimke iz Ukrajine pokazuju razornu moć ruskog lansera TOS-1A

Nove snimke iz Ukrajine pokazuju razornu moć ruskog lansera TOS-1A

TV Zvezda je 11. kolovoza objavila slike koje dokumentiraju razornu moć ruskog termobaričkog raketnog sustava TOS-1A.

Na snimci se vidi salva od 15 projektila TOS-1A kako odnose stambene zgrade u gradu Pisky, gdje su ukrajinski vojnici potražili zaklon. Grad koji se nalazi blizu linije fronta s gradom Donjeckom napustili su njegovi stanovnici prije mnogo godina. Kijevske trupe pretvorile su grad u veliku tvrđavu.

Raketni napad na Pisky olakšao je napredovanje ruske vojske i njenih saveznika, koji su navodno uspjeli prodrijeti u neke dijelove jako utvrđenog grada.

TOS-1A, koji se temelji na šasiji glavnog borbenog tenka T-72, može biti naoružan s do 24 nevođene termobarične rakete od 220 mm dometa između šest i deset kilometara. Projektili sustava naoružani su snažnom bojnom glavom gorivo-zrak-eksploziv.

Sustav je dizajniran za uništavanje pješaštva, oklopnih vozila i utvrđenih struktura poput rovova, tunela i špilja.

Ruska vojska aktivno koristi sustave TOS-1A protiv oružanih snaga Kijevske Rusije od početka svoje specijalne operacije u Ukrajini. Tijekom operacije testirana je i poboljšana verzija sustava, nazvana TOS-2. TOS-2 se temelji na terenskom vozilu Ural. Naoružan je i snažnijim projektilom većeg dometa.

Oružane snage Kijeva teško su se suprotstavile vatrenoj moći ruske vojske. Masovna podrška Zapada nije uspjela promijeniti situaciju na bojnom polju.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp