Gordan Lauc – Čuvajmo se sveznadara

Gordan Lauc – Čuvajmo se sveznadara

Jučer sam napravio mali eksperiment. Prenio sam jedan znanstveni rad iz područja znanosti o prehrani. To inače ne radim, jer nutricionizam nije moje područje, no kako se radilo o vrlo jasnom radu iz vodećeg časopisa koji više-manje stavlja „točku na i“ na jednu dosta užarenu debatu, ipak sam ga prenio.

Dogodilo se točno ono što sam očekivao. U komentarima su se javili brojni „eksperti“ koji sve znaju najbolje i koji tumače što je zapravo istina.

U ovoj pandemiji imali smo priliku vidjeti kako malo znamo o virusima, a to je nešto što se smatra „čvrstom“ znanosti. Znanost o prehrani je puno manje „čvrsta“ i tu znamo još puno manje nego što znamo o virusima. No kako se radi o pitanju koje je nama blisko, ima jako puno ljudi koji „sve znaju“ i objašnjavaju drugima što je „prava istina“.

Nikada ne zaboravite da je naša razina neznanja daleko veća od razine znanja u bilo kojem području. Svi oni koji tvrde da sve znaju (o bilo čemu) i nisu voljni saslušati argumente koji nisu u skladu s onim što misle, zapravo znaju jako malo i arogancijom samo prikrivaju vlastito neznanje i nesigurnost…

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp