Starica preminula nakon policijske brutalnosti za vrijeme Covid prosvjeda u Berlinu

Uz nezamislivu brutalnost, policija je 22. travnja 2021. poduzela akciju protiv jedne starice na prosvjedima protiv korona mjera u Berlinu. Sada se doznaje: Starica je preminula nakon policijske akcije. Kamerama je zabilježeno policijsko nasilje. Starija gospođa je očito preminula nakon oštrih mjera koje je protiv nje poduzela berlinska policija. Berlinsko javno tužiteljstvo sada završava istragu, objavljeno je 31. srpnja 2022. godine.

Videosnimkama su dokumentirane bezbrojne situacije u kojima su policijski službenici primjenjivali masovno nasilje nad građanima koji su ostvarivali svoja temeljna prava na prosvjedima kritizirajući korona restrikcijske mjere. Ovo se odnosi i na snimku od 22. travnja 2021. Na spornoj snimci možete vidjeti staricu koju policajci grubo bacaju na tlo. Policajac ju je potom objema rukama uhvatio za lijevu ruku i vukao vidno šokiranu staricu nekoliko metara po tlu. 

Nekoliko policajaca potom je nemilosrdno diže na noge. Dva policajca odvode staricu u policijskom stisku. Toliko je drže odozgo da je to ženi vidljivo bolno. S bolnim licem nekoliko puta doziva “Jao”, žaleći se da ne može tako brzo. Ali policija staricu nemilosrdno vuče u guščjem koraku. Toliko brzo da se starica nekoliko puta spotakne. Evo šokantnog videa:

Istraživanjem odvjetnika dr. Ingve Björn Stjerna iz Düsseldorfa doznaje se da je starica umrla nakon ove sramotne policijske operacije. Odvjetnik na svojoj web stranici piše:

“Dana 4. svibnja 2021. podnio sam kaznenu prijavu  protiv policijskih službenika koji su sudjelovali u postupku, posebice zbog tjelesnih ozljeda u službi te zamolio da me izvijeste o ishodu istrage.”

14 mjeseci nakon incidenta dobio je obavijest da je istraga zatvorena. I gle čuda: više se nije pričalo o istragama tjelesnih ozljeda, nego o nenamjernom ubojstvu. To se jedino objašnjava činjenicom da je žena vjerojatno umrla nedugo nakon incidenta.

Na svom internetskom blogu odvjetnik dalje navodi:„Starija gospođa je očito umrla u vezi s policijskim mjerama koje su protiv nje poduzete!“

Prema riječima Stjerne, dokumenti iz tužiteljstva pokazuju da je obdukcija obavljena:

“Kao rezultat sudskomedicinske obdukcije, ovdašnji vještaci navode da je žena koja je umrla kasnije umrla od posljedica zatajenja više organa s teškim prethodnim oštećenjima.”

Odgovornost optuženog policajca nije se mogla utvrditi. U pismu se navodi:

“Prije svega ostaje konstatirati da se nije moglo s potrebnom sigurnošću utvrditi jesu li radnje optuženika uopće bile uzrok ove smrti.”

Stjerna objašnjava da tužiteljstvo tek usputno spominje da je starica prilikom smrti imala subduralno krvarenje, odnosno krvarenje između dura mater i mozga. Državno tužiteljstvo jezgrovito navodi:

„Konkretno, sa sudsko-medicinskog gledišta ne mogu se dati pouzdane izjave je li subduralno krvarenje koje se dogodilo uopće posljedica policijske akcije ili je uopće povezano s nastupom smrti.“

“Vrijedi istaknuti i rezultat državnog tužiteljstva, koji ne isključuje mogućnost da je za ozljede i smrt starije gospođe odgovorno postupanje policije, već se samo navodi da se smrt ne može pripisati ‘s potrebnom sigurnošću’ ponašanju optuženog policajca.”

Ogromna brutalnost kojom je policija postupila prema starici bila je nesrazmjerna, smatra odvjetnik, koji navodi: Način na koji berlinsko javno tužiteljstvo odbacuje ovu optužbu nažalost potvrđuje izjavu tadašnjeg posebnog izvjestitelja UN-a za mučenje, Nilsa Melzera, koji je u svojoj poraznoj presudi o prosvjedima protiv korone rekao: „U Berlinu postoji “kultura tolerancije prema policijskom nasilju“

Stjerna se zgražava nad izjavom berlinskog državnog odvjetništva koje opravdava primjenu sile nad nesretnom staricom govoreći da je to bio jedini način da se utvrdi njezin identitet, pa je o tome napisao: “Jednako je loša izjava berlinskog državnog odvjetništva da nije bilo ‘ blažih i jednako prikladnih sredstava za utvrđivanje identiteta’. Ni na koji drugi način nije se moglo postupiti. Stariju gospođu prvo je trebalo zgrabiti, fiksirati i odvesti u centar za obradu, što nije bilo moguće bez primjene izravne sile.“

Ove izjave su skandalozne. Čak i da su sve ove tvrdnje državnog odvjetništva točne i da je za utvrđivanje identiteta starije gospođe bila potrebna izravna prisila, blaža sredstva koja to jamče bilo je moguće primijeniti, a to bi zasigurno zaštitilo njezino zdravlje.

Novi razvoj događaja u tom pogledu bit će objavljen na Stjernovu blogu. 

Izvor: stjerna.de, journalistenwatch.com

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp