Svjetska banka upravo je izdvojila milijardu dolara za covid cjepne putovnice

Svjetska banka upravo je izdvojila milijardu dolara za covid cjepne putovnice

Tehnokrati koje nitko nikada nije izabrao skloni su izraditi putovnice za cjepiva. Nema razgovora s državama ili stvarnim građanima koji će biti prisiljeni uzeti takve putovnice. Univerzalna digitalna osobna iskaznica je sveti gral tehnokracije jer će omogućiti “Skynet” sustav potpune kontrole. Potpora Svjetske banke jamči da će digitalna valuta Središnje banke biti usko povezana s putovnicama cjepiva.

Banke će prikupljati sve podatke o financijskim transakcijama. Društveni mediji prikupljaju sve vaše osobne kontakte i stvaraju psihološki profil. Kamere Amazon Ring i Google Nest bilježe svako vaše lokalno kretanje. Putovnice cjepiva prikupljaju i pohranjuju sve vaše zdravstvene podatke. Prikupljanje DNK će osigurati zdravstvene predispozicije. 

Postojeće državne baze podataka prikupljaju sve, od podataka o vozačkim dozvolama do registracije oružja do političkih pozicija. Kada se sve ove vrste podatkovnih sustava povežu i integriraju, znat će više o vama nego što vi znate o sebi. Predvidjet će vaše ponašanje. Kontrolirat će svaki vaš pokret. Otpor ovom sustavu u nastajanju nije anti-tehnologija kao što žele da vjerujete; to je protiv kontrole.

Dok Svjetska zdravstvena organizacija nastavlja gurati svoje planove za novi ili revidirani međunarodni sporazum o pripravnosti za pandemiju, Svjetska banka i druge organizacije unapređuju nove režime putovnica za cjepiva.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nastavlja s planovima za donošenje novog ili revidiranog međunarodnog sporazuma o pripravnosti za pandemiju, unatoč tome što se ranije ovog ljeta suočila s neuspjesima nakon što su se deseci zemalja, prvenstveno izvan zapadnog svijeta, usprotivili planu.

Dana 21. srpnja, tijekom sastanka Međuvladinog pregovaračkog tijela SZO-a (INB), većina država članica SZO-a složila se da će nastaviti s pravno obvezujućim instrumentom za pandemiju koji će sadržavati “pravno obvezujuće i neobvezujuće elemente”.

STAT News opisao je sporazum, koji će stvoriti novi globalni okvir za odgovor na pandemije, kao “najtransformativniji globalni zdravstveni poziv na akciju otkako je [WHO] osnovana kao prva specijalizirana agencija Ujedinjenih naroda 1948. godine.

U međuvremenu, Svjetski ekonomski forum, Afrička unija i Svjetska banka — koji su stvorili fond od milijardu dolara za “nadzor bolesti” i “potporu protiv sadašnjih i budućih pandemija” — razvijaju vlastite mehanizme odgovora na pandemiju, uključujući nove međuvladine okvire za cjepiva.

SZO-ov “sporazum o pandemiji”: što se predlaže i što bi to značilo?

Tekuće rasprave o formuliranju novog ili revidiranog “sporazuma o pandemiji” grade se na postojećem međunarodnom okviru za globalni odgovor na pandemiju, Međunarodnim zdravstvenim propisima (IHR) SZO-a, koji se smatraju obvezujućim instrumentom međunarodnog prava.

Dana 1. prosinca 2021., kao odgovor na pozive raznih vlada na “ojačanu globalnu pandemijsku strategiju” i signalizirajući hitnost s kojom ti subjekti djeluju, WHO je službeno pokrenuo proces stvaranja novog sporazuma ili izmjena IHR-a, tijekom Posebna sjednica — tek druga u povijesti organizacije.

Tijekom sastanka, održanog od 10. do 11. svibnja, 194 zemlje članice WHO-a jednoglasno su se složile pokrenuti proces, o kojem se prije samo neformalno raspravljalo.

Zemlje članice su se složile:

Pokrenuti globalni proces za izradu nacrta i pregovaranje o konvenciji, sporazumu ili drugom međunarodnom instrumentu u skladu s Ustavom Svjetske zdravstvene organizacije za jačanje prevencije, pripravnosti i odgovora na pandemiju.”

IHR, relativno novi razvoj, prvi put je usvojen 2005., nakon SARS-CoV-1.

Pravni okvir IHR-a jedan je od samo dva obvezujuća sporazuma koje je SZO postigla od svog osnutka, a drugi je Okvirna konvencija o kontroli duhana.

Okvir IHR-a već dopušta glavnom direktoru WHO-a da proglasi izvanredno stanje u javnom zdravstvu u bilo kojoj zemlji, bez suglasnosti vlade te zemlje, iako okvir zahtijeva da dvije strane prvo pokušaju postići dogovor.

Prijedlozi za novi ili revidirani sporazum o pandemiji, izneseni na posebnom ministarskom sastanku WHO-a u svibnju, “donekle” bi ojačali ovlasti WHO-a za pandemiju, uključujući uspostavu “odbora za usklađenost” koji bi izdavao savjetodavne preporuke zemljama.

Međutim, prema Daily Skepticu, iako je IHR već pravno obvezujući, amandmani predloženi u svibnju neće ojačati postojeće zakonske obveze ili zahtjeve:

„Postojeće ugovorne odredbe, poput cjelokupnog (ili većine) međunarodnog prava, zapravo ne prisiljavaju države da čine bilo što drugo osim da razgovaraju sa WHO-om i slušaju ga, ili određuju sankcije za nepoštivanje; gotovo sav njihov rezultat su savjeti.

“Predloženi amandmani to ne mijenjaju. Ne dopuštaju WHO-u da jednostrano nameće pravno obvezujuće mjere zemljama ili unutar njih.”

Daily Skeptic primijetio je da jedan od rizika pregovora o novom ili ažuriranom sporazumu uključuje potencijalnu kodifikaciju “nove ortodoksije zaključavanja za buduće pandemije”, koja bi “zamijenila zdrave, znanstveno utemeljene preporuke prije Covida”.

Prema dr. Josephu Mercoli, takav bi dogovor WHO-u dao “apsolutnu moć nad globalnom biosigurnošću, poput ovlasti implementacije digitalnih identiteta/putovnica za cjepivo, obaveznih cijepljenja, ograničenja putovanja, standardizirane medicinske skrbi i još mnogo toga.”

Mercola je također dovela u pitanje “jedinstveni pristup odgovoru na pandemiju”, ističući da “pandemijske prijetnje nisu identične u svim dijelovima svijeta. Prema njegovom mišljenju, rekao je: “WHO nije kvalificiran za donošenje globalnih zdravstvenih odluka.

Slična zabrinutost pridonijela je barem djelomično protivljenju prijedlozima iznesenim na posebnoj ministarskoj sjednici, tijekom koje je blok većinom nezapadnih zemalja, uključujući Kinu, Indiju, Rusiju i 47 afričkih zemalja, blokirao finalizaciju dogovora.


Hoće li opozicija nestati?

Iako na sastanku u svibnju nije postignut konačni dogovor, postignut je konsenzus da se kasnije ove godine organizira nova posebna ministarska sjednica WHO-a, vjerojatno nakon Svjetske zdravstvene skupštine WHO-a, koja je zakazana za 29. studenoga do 1. prosinca, izvijestio je Reuters.


Mkolisi Nkosi, južnoafrički veleposlanik pri UN-u, rekao je na godišnjem ministarskom sastanku WHO-a da će nova posebna sjednica “razmotriti prednosti takve konvencije, sporazuma ili drugog međunarodnog instrumenta”.

Nkosi je dodao:


“Vjerojatno najvažnija lekcija koju nas je naučio COVID-19 je potreba za jačom i agilnijom kolektivnom obranom od zdravstvenih prijetnji, kao i izgradnja otpornosti za suočavanje s budućim potencijalnim pandemijama.

“Novi sporazum o pandemiji središnji je za ovo.”


Tada je veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva pri UN-u, Simon Manley, govoreći o nedostatku trenutačnog dogovora i konsenzusa za održavanje novog sastanka, tweetao da bi “pregovori mogli potrajati, ali ovo je povijesni korak prema globalnoj zdravstvenoj sigurnosti”.


S tim se stavom složio i INB na sastanku održanom u Ženevi od 18. do 21. srpnja, postigavši ​​konsenzus da će njegovi članovi raditi na finalizaciji novog pravno obvezujućeg međunarodnog sporazuma o pandemiji do svibnja 2024. godine.

Kao dio ovog procesa, INB će se ponovno sastati u prosincu i podnijeti izvješće o napretku 76. Svjetskoj zdravstvenoj skupštini SZO 2023.

Prema WHO-u, “svaki novi sporazum, ako postoji kada se o njemu dogovore države članice, sastavljaju i pregovaraju same vlade, [koje] će poduzeti sve radnje u skladu sa svojim suverenitetom”.

WHO dalje tvrdi da će “vlada sama odlučiti o akcijama prema sporazumu uzimajući u obzir svoje nacionalne zakone i propise”.

Bidenova administracija izrazila je široku potporu novom ili ažuriranom sporazumu o pandemiji, pri čemu su SAD vodile prethodne pregovore o tom pitanju, zajedno s Europskom komisijom, preko svoje predsjednice Ursule von der Leyen, koja je, kako je ranije izvijestio The Defender, također veliki zagovornik.putovnice za cijepljenje i obavezno cijepljenje protiv COVID-19.

Analiza koju je provela Međunarodna unija za prirodno zdravlje nagađa da svaki konačni sporazum može jednostavno ojačati postojeći IHR ili, alternativno, može uključiti amandman na ustav SZO – ili oboje.

Samo dva dana nakon INB sporazuma od 21. srpnja, Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni direktor WHO-a, tweetao je:

“Drago mi je što osim procesa pregovora o novom [međunarodnom] sporazumu o pripravnosti i odgovoru na pandemiju, države članice WHO-a također razmatraju ciljane promjene [IHR-a], uklj. načine za poboljšanje postupka za proglašavanje [javnozdravstvene hitne situacije od međunarodnog značaja ili PHEIC].”

U istoj temi na Twitteru također je proglasio tekuću epidemiju majmunskih boginja “javnozdravstvenom krizom od međunarodnog značaja” koja je “koncentrirana među muškarcima koji imaju spolne odnose s muškarcima, posebno onima s više seksualnih partnera”.

Konkretno, glavni direktor WHO-a nadglasao je stručni panel koji je bio podijeljen oko toga treba li epidemiju klasificirati kao hitnu globalnu javnozdravstvenu situaciju.

Ovom izjavom sada su na snazi ​​tri “globalne zdravstvene hitne situacije”, kako ih je odredila SZO: COVID-19, majmunske boginje i dječja paraliza.

Dok WHO i globalne vlade odmjeravaju planove za ažurirani ili novi sporazum o pandemiji, druge organizacije napreduju u tehnologijama putovnica za cjepiva i partnerstvima.

Dana 8. srpnja, Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), koju čine mnoge industrijalizirane zemlje svijeta, objavila je da će promicati ujedinjenje različitih sustava putovnica za cjepiva koji se trenutno koriste diljem svijeta.

Trideset i šest zemalja i međunarodnih organizacija sudjelovalo je na sastanku u srpnju s ciljem “stvaranja multilateralnog okvira za uspostavu globalnog sustava putovnica za cjepiva”, kaže Nick Corbishley iz Bare Capitalism.

Razvoj je nastavak napora koji uključuju WHO da uskladi globalne sustave putovnica za cjepiva. U veljači je WHO odabrao njemački T-Systems kao “industrijskog partnera za razvoj usluge validacije cijepljenja”, koja bi omogućila “provjeru potvrda o cijepljenju preko državnih granica”.

T-Sistems, odjel Deutsche Telekoma, prethodno je bio ključan u razvoju interoperabilnosti sustava putovnica za cjepiva u Europi. Također u srpnju, 21 afrička vlada “tiho je prihvatila” sustav putovnica za cjepiva, koji bi zauzvrat također bio međusobno povezan s drugim takvim sustavima na globalnoj razini.

  1. srpnja, koji je također Dan afričke integracije, Afrička unija i Afrički centri za kontrolu bolesti pokrenuli su digitalnu putovnicu cjepiva koja vrijedi u cijeloj Afričkoj uniji, opisujući je kao “kičmu e-zdravlja” afričkog “novog zdravstvenog poretka”.

Ovo je uslijedilo nakon razvoja platforme Trusted Travel 2021., koju sada zahtijeva nekoliko afričkih zemalja, uključujući Etiopiju, Keniju, Togo i Zimbabve, te zrakoplovne tvrtke kao što su EgiptAir, Ethiopian Airlines i Kenia Airways, za dolazna i odlazna putovanja.

Izvan Afrike, Indonezija, koja trenutno predsjeda G20, provodi “pilot projekte” koji bi doveli do interoperabilnosti različitih sustava digitalnih putovnica za cjepiva koji se trenutno koriste diljem svijeta. Očekuje se da će projekt biti dovršen do studenog, na vrijeme za summit čelnika G20.

Goli kapitalizam istaknuo je ulogu južnoafričke tvrtke Cassava Fintech u naporima da se razvije interoperabilna putovnica za cjepivo za cijelu Afriku.

Podružnica afričke telekomunikacijske tvrtke Econet, Cassava je izvorno razvila aplikaciju “Sasail”, koju je tvrtka opisala kao prvu “globalnu super aplikaciju” u Africi koja kombinira “socijalna plaćanja” s mogućnošću slanja i primanja novca i plaćanja računa, chata s drugima i igrati igre.

Cassava i Econet sklopili su strateško partnerstvo s Mastercardom, “kako bi unaprijedili digitalnu uključenost diljem Afrike i surađivali na nizu inicijativa, uključujući proširenje Africa CDC TravelPass”.

Kao što je ranije izvijestio The Defender, Mastercard podupire inicijativu za cjepivo Good Health Pass, koju također podržava savez ID2020, a podržava i bivši britanski premijer Tony Blair.

Mastercard je također promovirao tehnologiju koja se može ugraditi u DO karticu, kreditnu/debitnu karticu koja prati nečiji “osobni ugljični otisak”.

ID2020, osnovan 2016., tvrdi da podržava “etičke pristupe digitalnoj identifikaciji koji štite privatnost”. Njegovi osnivači su Microsoft, Zaklada Rockefeller, Accenture, GAVI-Vaccine Alliance (koja je i sama glavni partner Svjetske zdravstvene organizacije), UNICEF, Zaklada Billa i Melinde Gates i Svjetska banka.

Dva najveća dioničara Mastercarda su Vanguard i BlackRock, koji imaju značajne udjele u desecima kompanija koje su podržale razvoj kompleta cjepiva ili provele obvezna cijepljenja za svoje zaposlenike. Dvije investicijske tvrtke također imaju velike udjele u proizvođačima cjepiva, uključujući Pfizer, Modernu i Johnson & Johnson.

Mastercard osigurava sredstva za program Svjetske banke Identitet za razvoj (ID4D), koji se “usmjerava na promicanje sustava digitalne identifikacije kako bi se poboljšali rezultati razvoja uz očuvanje povjerenja i privatnosti”.

Centar za ljudska prava i globalnu pravdu na Pravnom fakultetu u New Yorku nedavno je opisao program ID4D, koji ističe svoju usklađenost s UN-ovim ciljevima održivog razvoja (SDG), kao program koji bi mogao utrti put “digitalnom putu u pakao”. ”

Prema Centru, to bi se dogodilo davanjem prioriteta “ekonomskom identitetu” i korištenjem infrastrukture koja je “povezana s ozbiljnim kršenjima ljudskih prava u velikim razmjerima” u nekoliko zemalja.

Mastercard je također aktivan u Africi kroz svoju zajedničku inicijativu s drugom fintech tvrtkom, Paicode, za “povećanje pristupa financijskim uslugama i pomoći vlade za udaljene zajednice diljem Afrike” putem biometrijskog sustava identiteta koji sadrži podatke o 30 milijuna pojedinaca.

Svjetska banka, WHO promoviraju “pripravnost za pandemiju” i putovnice za cjepiva

Svjetska banka najavila je krajem lipnja stvaranje fonda koji će “financirati ulaganja za jačanje borbe protiv pandemija” i “podržavati prevenciju, pripravnost i odgovor… s fokusom na zemlje s niskim i srednjim dohotkom”.

Fond je razvijen pod vodstvom SAD-a, Italije i sadašnjeg predsjednika G20 Indonezije, “uz široku potporu G20”, a bit će aktivan kasnije ove godine.

Osigurat će više od milijardu dolara financiranja za područja kao što su “nadzor bolesti” i “potpora protiv sadašnjih i budućih pandemija”.

WHO je također “dionik” u projektu i osigurat će “tehničku ekspertizu”, prema glavnom direktoru WHO-a.

Sporazum slijedi strateško partnerstvo iz 2019. između UN-a i Svjetskog gospodarskog foruma za “ubrzanje” provedbe UN-ove agende za održivi razvoj do 2030. i njenih ciljeva održivog razvoja.

Iako je sporazum nedavno kružio društvenim mrežama, najavljen je u lipnju 2019., prije pandemije COVID-19. Pokriva šest fokusnih područja, uključujući “zdravlje” i “digitalnu suradnju”.

Što se tiče zdravlja, u sporazumu se navodi da će „podržati zemlje [sic] u postizanju dobrog zdravlja i blagostanja za sve, u kontekstu Agende 2030, fokusiranjem na ključne nove globalne zdravstvene prijetnje koje zahtijevaju jače partnerstvo i više dionika akcijski. ”

S druge strane, “digitalna suradnja” koju promiče sporazum navodno će “zadovoljiti potrebe Četvrte industrijske revolucije dok će nastojati unaprijediti globalnu analizu, dijalog i standarde za digitalno upravljanje i digitalnu uključenost”.

Međutim, unatoč retorici “inkluzivnosti”, pojedinci i subjekti koji su odbili prihvatiti zahtjeve kao što su putovnice za cijepljenje suočili su se s posljedicama u svojim osobnim i profesionalnim životima.

Takav je bio slučaj kanadskog liječnika koji je u lipnju kažnjen sa 6255 dolara jer je odbio koristiti vladinu aplikaciju za zdravstvene informacije ArriveCAN — koja je pod istragom zbog problema s privatnošću — za ulazak u zemlju.

Dr. Anne Gillis rekla je da je kažnjena kada je ponovno ušla u Kanadu nakon sudjelovanja na konferenciji u SAD-u.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp