Njemačka tajna služba poručila – Na jesen nas očekuju ogromni neredi zbog rasta troškova života

Njemačka tajna služba poručila – Na jesen nas očekuju ogromni neredi zbog rasta troškova života

Protesti zbog ograničenja Covid-19 biti će se kao “dječja rođendanska zabava” u usporedbi s neredima koji su na jesen pred nama“, kaže visoki dužnosnik njemačke tajne službe.

Njemačka bi se ove jeseni mogla suočiti s velikim nemirima, a prosvjede zbog energetske krize mogli bi preoteti ekstremisti, rekao je regionalni šef domaće sigurnosne službe zemlje.

Stephan Kramer, koji je na čelu BfV-a u pokrajini Thüringen, rekao je da Njemačka treba biti spremna na mogućnost da bi se u “legitimne” prosvjede zbog energetske i ekonomske krize mogli “infiltrirati ekstremisti” .

On je u srijedu za ZDF rekao da se očekuju demonstracije zbog “nestašice plina, problema s energijom, problema s opskrbom, moguće recesije, nezaposlenosti, ali i rastućeg siromaštva u srednjoj klasi”.

“Ekstremisti” koji bi mogli preoteti prosvjede uključuju takozvane “Querdenkere” koji su ustali protiv korona ograničenja tijekom pandemije i desničarske aktiviste koji su već podgrijali živce na društvenim mrežama posljednjih mjeseci, kaže Kramer.

Ako se takvi scenariji ostvare, “vjerojatno ćemo se suočiti s velikim prosvjedima i neredima” , upozorio je dužnosnik.

Zbog Covida-19 i ekonomskog utjecaja sankcija EU-a protiv Rusije zbog sukoba u Ukrajini, imamo posla s izrazito emotivnim, agresivnim, pesimističnim raspoloženjem u društvu, čije povjerenje u državu, njezine institucije i političke aktere s velikim sumnjama” , objasnio je.

“Ovo vrlo emocionalno i eksplozivno raspoloženje moglo bi lako eskalirati”, rekao je šef sigurnosti, dodajući da će, ako se dogodi, sukobi kojima je Njemačka svjedočila tijekom pandemije “vjerojatno više izgledati kao dječja rođendanska zabava u usporedbi.” .

Prema dužnosniku, učinkovito upravljanje krizom i suradnja između političkih snaga na svim stranama spektra bili bi potrebni kako bi se izbjeglo ono što je nazvao “vrućom jeseni” .

Ali najvažniji čimbenik u sprječavanju nemira i održavanju socijalnog mira trebala bi biti obnova povjerenja Nijemaca u vlasti, dodao je.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp