Žana Beber – Je li napokon došlo vrijeme za pobunu?


U Hrvatskoj je trenutno inflacija preko 20 posto. To je najviša inflacija od kada Državni zavod za statistiku (DZS) vodi te podatke. Cijene hrane i energenata su brutalno podivljale, a životni troškovi su postali sve veći. Velika se većina ljudi sa svojim primanjima ne može prehraniti cijeli mjesec, jer dok se podmire nameti, ne ostane dovoljno za hranu i osnovne higijenske potrepštine, a kamoli za nešto drugo.

Pučke kuhinje svakodnevno dobivaju sve više korisnika, redovi pred istima su sve veći… Do kada ćemo čekati da se nešto samo od sebe promijeni? Svi znamo da se to neće dogoditi. Mi sami moramo nešto učiniti po tom pitanju. 

Narod je gladan! Nigdje u Europi hrana nije tako skupa u odnosu na primanja. U ova olovna vremena inflacije i neimaštine, uz umirovljenike kao najsiromašnije, postali smo apsolutno svi ta najranjivija kategorija građana podložna manipulaciji i pljački pohlepnih i imućnih.

I dok tako cijene osnovnih životnih namirnica brutalno divljaju na svakodnevnoj bazi, narod se miri sa sudbinom, i sve težim koracima prati ovu ekonomsku diktaturu i iživljavanje političkih moćnika. Svima nam je jasno da na vlasti imamo pravomoćno osuđenu, zločinačku političku stranku, i njihov teror neće prestati sve dok nam ne oduzmu svako pravo na normalan i dostojanstven život.

Društvo je snažno onoliko koliko su snažni njegovi najranjiviji članovi, a upravo nas Opća deklaracija ohrabruje ne samo da tražimo zaštitu vlastitih ljudskih prava, već i da podižemo glas za prava drugih, čak i ako se međusobno ne razumijemo i ne slažemo, jer kada su ljudska prava i dostojanstva ugrožena samo jednoj osobi, ugrožena su svima.

Što još čekamo? Koga čekamo? Dar i pomoć s neba?!  Vrijeme je za ulicu. Vrijeme je za žestoku pobunu! Odavno smo to već trebali učiniti!

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp