Nuklearni rat između SAD-a i Rusije izbrisao bi 5 milijardi ljudi

Nuklearni rat između SAD-a i Rusije izbrisao bi 5 milijardi ljudi

Nova studija otkrila je da bi nuklearni rat između Sjedinjenih Država i Rusije na smrt izgladnio dvije trećine planeta u roku od dvije godine.

Sumorna prognoza objašnjena je modelima sa Sveučilišta Rutgers, koji su otkrili da će 5 milijardi ljudi umrijeti, uglavnom od nuklearnih detonacija koje stvaraju masivni pakao koji izbacuje čađu u atmosferu, zadržavajući sunce i uništavajući usjeve.

“Čak i manji nuklearni okršaj – poput onog između Indije i Pakistana – vjerojatno bi doveo do 2,5 milijardi smrti unutar 24 mjeseca” , izvještava Telegraph.

Studija je pokazala da bi nuklearni obračun velikih razmjera između SAD-a i Rusije smanjio proizvodnju hrane na temelju ukupnog kalorijskog sadržaja za 90 posto u roku od tri do četiri godine nakon sukoba.

Tim je otkrio da bi ishod mogao biti i gori, čak i ne računajući zagrijavanje u stratosferi, koje bi uništilo ozonski omotač i omogućilo ultraljubičastom zračenju da potamni površinu planeta.

“Podaci nam govore jednu stvar – moramo spriječiti da ikada izbije nuklearni rat”, rekao je Alan Robock, eminentni profesor klimatskih znanosti na Rutgersovom Odjelu za znanosti o okolišu.

“Svijet se nekoliko puta približio nuklearnom ratu. Zabrana nuklearnog oružja jedino je dugoročno rješenje” , dodao je.

Kao što je već naglašeno, Odjel za upravljanje hitnim situacijama grada New Yorka objavio je PSA u kojem se stanovnicima daje upute što učiniti u slučaju nuklearnog napada, prvog takve vrste od 1960-ih.

Anketa provedena nakon invazije na Ukrajinu pokazala je da je osam od 10 Amerikanaca zabrinuto da bi Bidenov odgovor mogao dovesti do nuklearnog rata.

Otprilike u isto vrijeme, šef UN-a Antonio Guterres upozorio je da je eskalacija rata u Ukrajini “slučajno ili namjerno” ugrozila samo postojanje života na Zemlji, napominjući da je “izgled nuklearnog sukoba, koji je nekada bio nezamisliv, sada unutar područja mogućnosti.”

Predviđač trendova ulaganja BCA Research također je upozorio da postoji 10 posto šanse da će doći do “globalnog nuklearnog rata koji će okončati civilizaciju” u sljedećih 12 mjeseci , što je predviđanje do kojeg ima još 7 mjeseci.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp