Roger Waters – Zapad da želi može već sutra zaustaviti rat u Ukrajini, ali to im nikako nije u interesu

Ukrajinci mogu prestati umirati sutra ako SAD sjedne s Rusijom i sklopi mir, rekao je suosnivač Pink Floyda i britanska rock legenda Roger Waters u intervjuu za RT u petak .

Waters je rekao da se čini da je Zapad odlučan boriti se “do posljednjeg Ukrajinca” jer se na prodaji oružja mogu zaraditi bogatstva, dok američke bankarske elite žele vladati svijetom.

“To se, po mom mišljenju, može zaustaviti sutra”, rekao je Waters Eunanu O’Neillu za RT. “Sve što je potrebno je da Amerikanci dođu za stol i kažu: ‘U redu, držimo se sporazuma iz Minska’. I onda bi bilo gotovo.”

Waters je istaknuo da je aktualni predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski vodio kampanju na platformi poštivanja sporazuma iz Minska i okončanja građanskog rata koji je započeo nakon ilegalnog puča u Kijevu 2014. te da je na temelju toga za njega glasalo 73 posto Ukrajinaca , “kako ne bi morali ići u rat.”

“U trenutku kada je izabran, netko mu je prislonio pištolj na glavu, pretpostavljam, a on se predomislio i ništa nije poduzeo po tom pitanju”, istaknuo je Waters.

Na pitanje želi li Zapad prestanak sukoba, Waters je odgovorio: “Ne, naravno da ne”.

“Ne, njima nije u interesu da tome dođe kraj. Borit će se do posljednjeg Ukrajinca. I ako žele da to završi, zašto to ne okončaju? Jer je to u njihovim rukama, uvijek je bilo. To je u rukama NATO-a, to je u rukama Joea Bidena – osim što nije, to je u rukama onih… tko god da im vuče konce. I ne žele da to prestane. Ogromno se bogatstvo može zaraditi” , dodao je, misleći na milijarde dolara vrijedno oružje koje SAD i zemlje NATO-a šalju Kijevu.

Waters je već godinama otvoreni borac za ljudska prava, govoreći kako je njegov stav da “sva naša braća i sestre, svugdje u svijetu, zaslužuju jednaka prava, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, vjeru ili nacionalnost”, kako stoji u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima .ocrtava – ni više, ni manje.

Montaža navodnih “ratnih zločinaca” prikazana na njegovoj novoj koncertnoj turneji “This Is Not A Drill” prikazuje lice sadašnjeg američkog predsjednika Joea Bidena. Waters je branio taj izbor u prošlotjednom intervjuu s Michaelom Smerconishom s CNN-a, koji je izazvao veliku pozornost na društvenim mrežama.

Waters je istaknuo da je intervju bio “prilično vesela stvar” , ali da je ono što je CNN na kraju objavio bilo “jako editirano” kako bi se uklonili njegovi stavovi o Ukrajini i “učinilo da izgledam kao idiot”.

Rock gitarist službeno osuđuje rusku operaciju u Ukrajini kao “zločinačku pogrešku”, ali je za RT rekao da je također bila “velika pogreška Amerikanaca što su pokušali natjerati NATO sve do ruske granice”.

Vraćajući se na sporazume iz Minska, Waters se zapitao zašto su ih mediji gurnuli u zaborav kad je velika većina Ukrajinaca glasala za mir, ali su umjesto toga krenuli u rat. Iako ne govori ruski, Waters je primijetio da je opsežno čitao i istraživao u nastojanju da razumije sukob s globalnog stajališta.

“Imam udjela u borbi. Moj otac je umro u Italiji boreći se protiv Trećeg Reicha” , dodao je.

Komentirajući nedavni posjet predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu, Waters je za RT rekao da su Ukrajina i Tajvan dva žarišta koja bi mogla pokrenuti Treći svjetski rat.

“Ljudi ne shvaćaju nuklearno oružje dovoljno ozbiljno” , rekao je.

Proširujući povijest i pozadinu Kine i Tajvana, Waters se zapitao zašto je Zapad tako odlučan nametnuti svoje vrijednosti drugima.

“Zašto bi vama, vama, toj kolonijalnoj naseobini u Sjevernoj Americi, bilo dopušteno da odlučujete kako će se svi u svijetu ponašati?” rekao je za RT. “Oni žele vladati svijetom, to je ono što je toliko opasno u američkoj vanjskoj politici.”

“Ne možeš vladati svijetom, Joe Bidene. Ne možeš, brate. To je glupa misija.”

Međutim, bilo bi jednako pogrešno da Rusija ili Kina imaju tisuće vojnih baza diljem svijeta, kao što ih ima SAD, istaknuo je. Glavna značajka knjige 1984. Georgea Orwella, primijetio je, jest da su tri svjetske sile – Oceanija, Euroazija i Istočna Azija – uvijek bile u ratu, čak i ako su stalno mijenjale strane.

Waters, 78, suosnivač je Pink Floyda 1965. godine. Godinama je bio frontmen, tekstopisac i pjevač progresivne rock grupe, sve dok 1983. nije otišao kako bi nastavio solo karijeru. Također se zalagao protiv kaznenog progona izdavača WikiLeaksa Juliana Assangea, izraelsko zlostavljanje Palestinaca i cenzuru društvenih medija među ostalima.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp