Ivan Lovrinović – Službena inflacija nema nikakve veze sa stvarnom inflacijom

Ivan Lovrinović – Službena inflacija nema nikakve veze sa stvarnom inflacijom

Službena inflacija nema veze sa stvarnom inflacijom. Danas je objavljeno da je ona u srpnju bila 12,3% viša u odnosu na isti mjesec lani. Svatko od nas zna da je stvarna inflacija drastično viša. Gorivo je otišlo oko 60%, plin nekoliko puta, hrana od 30 do 100%…

Poznato je da energenti i hrana u strukturi ukupne potrošnje kod nas sudjeluju preko 50%. Službena inflacija je prosjek hrpe roba i usluga od koji najveći dio nikada ne koristimo pa nam zbog toga njena objava samo diže tlak zbog nerealnosti.

Već sam rekao da je ključni izvor ove inflacije u geopolitici koja se sada realizira u rusko-ukrajinskom ratu. Zbog toga Rusi dižu cijene energenata i utječu na cijene hrane zbog smanjenja proizvodnje žita u Ukrajini.

Taj rat nije naš rat već Rusije i Zapada. No, Plenković je na svoju ruku umiješao se u taj rat a time i nas uvukao. Mađari, Kinezi, Talijani i vlade drugih zemalja postavile su se u ovom ratu na način da shvaćaju pravo stanje stvari i brane prije svega svoje interese.

Dakle, Plenković u ovoj situaciji ne radi za naše interese već nečije druge. Nagrada za to je odobravanje EU fondova koje ćemo sve do zadnjega eura vratiti i preplatiti iako se govori da je to besplatno.

Znači, to je primarni uzrok jer se dižu cijene energenata koje onda izazivaju lančanu reakciju. Sada smo u fazi aktiviranja faktora očekivanja koja se ugrađuju u inflaciju. Na to reagiraju radnici tražeći veće plaće i tako u krug. Na taj način inflacija hrani samu sebe poput karcinoma i razara zdravo tkivo.

Koja su rješenja? Najprije, hitni izvanredni izbori i smjena Vlade. Promjena izbornog zakona i dovođenje Sabora na mjesto vrhovne institucije što on dugo već nije. U ekonomskom smislu uvesti krizni porez energetskim kompanijama, financijskim institucijama, teleoperaterima i maloprodajnim lancima te taj novac usmjeriti prema slabijima.

Maksimalno povećati poljoprivrednu proizvodnju uz garantirane cijene otkupa i financiranje bez kamata te poticaje koji su vezani uz prinose. U energetskom sektoru u godinu dana solarnim panelima pokriti sve što je moguće.

O svemu ovom sam već pisao, upozoravao i govorio da će se inflacija razgoropaditi, ali će uz nju doći i do pada gospodarske aktivnosti pa ćemo imati stagflaciju.

Uz sve to, žele nam uvesti euro a već je sada jasno da se eurozona trese i njen raspad je na vidiku.

Nadam se da će inflacija učiniti ono što sve oporbene stranke zajedno nisu uspjele do sada, a to je izlazak naroda na ulice i trgove zbog nemogućnosti življenja uz visoku inflaciju i rušenje vlade na hitnim izborima. Oni će to pokušati spriječiti uvođenjem novih korona mjera i ograničavanjem kretanja i djelovanja. Riješimo se već jednom svega toga.

Nema nam druge.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp