Pfizer financira Facebookovog partnera za provjeru činjenica


Farmaceutski div Pfizer Inc. sponzorira programe obuke novinara koje Facebook koristi za obuku svojih partnera za “provjeru činjenica” i cenzuriranje priča i postova koji kritiziraju cjepiva protiv COVID-a-19. Sve je kao što vidimo umreženo i povezano, a putovi financiranja određenih organizacija otkrivaju nam pravu pozadinu svake priče, pa tako i priče o notornim provjeravačima činjenica.

Međunarodni centar za novinare (ICFJ) – kojega i samog financira Zaklada za otvoreno društvo između ostalih – u partnerstvu je s Metom, Facebookovom matičnom tvrtkom, na inicijativi “Novinarski projekt”. S druge strane, Facebook se oslanja na novinare koje financira i obučava ICFJ da se “bore protiv dezinformacija” na svojoj platformi kroz svoju kontroverznu operaciju ‘provjere činjenica’.


Facebook i ICFJ zajedno su financirali novinske kuće sa sjedištem u Africi, Latinskoj Americi i na Bliskom istoku s fokusom na izvještavanje o COVID-u-19. Međutim, Facebookov partner za provjeru činjenica ICFJ također dobiva financijsku potporu od Pfizera, s nedavno najavljenom stipendijom Arthur F. Burns za 2022. godinu – nazvanom po bivšem predsjedniku Federalnih rezervi. Tu stipendiju navodi ovaj farmaceutski div kao jednog od sponzora ovog programa.

„ICFJ-ov najdugovječniji program, Arthur F. Burns Fellowship, pruža talentiranim mladim američkim, njemačkim i kanadskim novinarima priliku da žive i rade u zemljama jedni drugih”, objašnjava se u sažetku programa. Program je proizveo desetke bivših studenata koji “sada rade kao strani dopisnici u 20 zemalja za poznate novinske kuće, kao što su The Washington Post, Reuters, CNN, ARD, Deutsche Welle i Süddeutsche Zeitung”, navodi ICFJ.

Izvor: thenationalpulse.com

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp