Kako je UN napravio Kongo svjetskom prijestolnicom silovanja – Miroljubivi pedofili grupno silovali djecu


Sedamnaest ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda obećava da neće biti siromaštva, gladi, dobro zdravlje i blagostanje, kvalitetno obrazovanje, jednakost spolova i održive zajednice. 

U stvarnosti, UN-ovi “čuvari mira” rade upravo suprotno, siluju žene i djecu, promiču siromaštvo i stvaraju trajnu nejednakost. Ovo je isti UN koji želi vladati svijetom i diktirati vaše zdravlje. 

Otac je ostavio moju majku dok je bila trudna – rodila je kad njega već nije bilo. Ljudi me zovu ” kći od prostituke”. Toliko me uznemiruju . Kažu da će me ganjati jer sam stranac. Patim.

Ovo su riječi Emme – 13-godišnje djevojčice iz Benija, grada na istoku Demokratske Republike Kongo (DRC) blizu granice s Ugandom. Emmina majka Grace* još je bila u školi kada je upoznala urugvajskog vojnika koji je radio u DRC-u kao mirovna snaga Ujedinjenih naroda i postala partner s njim. Kad je Grace ostala trudna, Javier joj je obećao podršku i rekao joj da ne brine. Grace je bila pod dojmom da će se udati i osnovati obitelj.

Međutim, samo nekoliko tjedana kasnije, Javier se vratio u Urugvaj i nitko se više nije čuo za njega. Budući da nije mogla pokriti troškove trudnoće i poroda, Grace je bila duboko pogođena njegovim odlaskom. Kako bi Emmi osigurala hranu, odjeću i sklonište, bila je prisiljena trgovati seksom s mirovnjacima iz obližnje baze UN-a za male količine novca ili stvari poput kruha, mlijeka i sapuna.

Unatoč boli koju je prouzročila njezina napuštenost, Emma kaže da ne želi ništa više nego da joj se otac vrati i popravi stvari:

Boli me kad vidim UN-ove mirovne snage kako prolaze jer druga djeca imaju očeve, a ja nemam svoje. Želio bih reći svom ocu da misli na mene, gdje god bio. Trebao bi znati da nemam obitelj. Ako moja majka umre, tko će me odgajati?

Emmina priča daleko je od jedinstvene – kako prema našem istraživanju tako i prema internim izvješćima UN-a. Međutim, ovo je prvi put da djeca mirovnih snaga UN-a izravno govore o utjecaju napuštanja na njihove živote i obitelji.

Njihove priče potvrđuju naše prethodne intervjue s majkama djece mirovnih snaga na Haitiju. U obje zemlje osoblje UN-a ostavilo je trudne žene i mlade djevojke da odgajaju djecu u jadnim uvjetima, pri čemu većina nije dobivala nikakvu financijsku pomoć.

Naša otkrića u DRC-u temelje se na 2858 intervjua s članovima kongoanske zajednice, uključujući 60 intervjua sa žrtvama seksualnog zlostavljanja koje su začele djecu s mirovnim snagama i 35 intervjua s djecom rođenom kao rezultat toga.

Istraživanje, koje datira iz 2018. godine, uključuje osoblje UN-a iz 12 zemalja, od kojih su većina Tanzanijci i Južnoafrikanci. Majke su rekle da su ti odsutni očevi imali različite uloge od vojnika, časnika i pilota do vozača, kuhara, liječnika i fotografa.

Prema našim istraživanjima, najmlađa djevojčica koju je “oplodio” mirovnjak UN-a imala je samo deset godina. Svaka druga majka bila je mlađa od 18 godina kada je zatrudnjela. Šesnaestogodišnja majka u ovom intervjuu prisjeća se da ju je obitelj prodala te je zatrudnjela s deset godina:

Bio sam vrlo mlad – imao sam samo deset godina. Kasnije sam shvatio da me teta prodala. Muškarci su u pubu kupovali pivo kako bi ga podijelili sa mnom. Kad sam bio pijan, izvodili su neželjene seksualne radnje. Svakog jutra teta mi je davala mlijeko, kruh, hranu i vodu da povratim izgubljenu energiju. (Majka, 16)

Potaknut ekstremno visokim razinama siromaštva, raseljavanjem i nedostatkom učinkovitih pravosudnih sustava, Kongo ima najveći broj optužbi za seksualno iskorištavanje i zlostavljanje od strane mirovnih snaga UN-a od bilo koje zemlje na svijetu.

Međutim, do sada nije bilo sustavnog istraživanja o zahtjevima za utvrđivanje očinstva u vezi s MONUSCO (trenutna misija UN-a u Kongu).

Kongo je oličenje ratom razorene zemlje s naprednom seksualnom ekonomijom koja održava mir. Godine kolonijalizma, ugnjetavanja od strane nacionalnih i međunarodnih režima, borba za vlast i korupcija ostavili su neizbrisive ožiljke. Sigurnost je i dalje vrlo nestabilna zbog borbi između više od 130 naoružanih skupina. Posljednjih tjedana došlo je do brojnih nasilnih prosvjeda protiv mirovnih snaga UN-a u istočnom Kongu, pri čemu su prosvjednici pozivali UN da se povuče s tog područja. U jednom takvom incidentu, navodi se, ubijeno je deset ljudi.

Seksualno nasilje postalo je glavna karakteristika ove konfliktne regije. Opisi koji Kongo nazivaju “svjetskom prijestolnicom silovanja” i “najgorim mjestom na svijetu za žene” odražavaju kako je nasilje povezano sa sukobom normaliziralo silovanje i seksualno iskorištavanje od strane civilnih počinitelja, humanitarnih radnika i mirovnih snaga UN-a.

Naši intervjui otkrivaju da je većina kongoanskih žena i djevojaka koje su imale seksualne odnose s mirovnjacima – dragovoljno ili prisilno – živjele u ekstremnom siromaštvu. Čuli smo brojne priče o djevojkama i ženama koje je silovao jedan ili više pripadnika mirovnih snaga, ponekad dok su molile za humanitarnu pomoć. Jedna od njih, koja je rekla da su je mirovne snage UN-a grupno silovale u dobi od 13 godina, opisala je tešku stigmatizaciju nemogućnosti identificiranja oca svog djeteta:

Dok se mirovnim misijama pripisuje ključna uloga u zaštiti ljudskih prava u sukobima, rizik da mirovne snage iskorištavaju ili zlostavljaju one kojima je zaštita najpotrebnija dovodi u pitanje legitimitet i moralnost raspoređivanja misija.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp