Krešimir Vargašević – Bespotrebno trošenje našeg novca kroz nepotrebne javne nabave


Vidite li ovu drvenu oglasnu ploču? To vam je oglasna ploča na Zagrebačkoj cesti. Pripada području Kustošije donje. Nema 20 dana kako je stavljena nova, baš ova na slici. Još nema niti jednog oglasa ili obavijesti na njoj. Ova je oglasna ploča samo još jedan tužan primjer trošenja našeg novca kroz posve nepotrebne javne nabave.

Parodija priče je ta da je stara oglasna bila isto drvena, u još dobrom stanju (žao mi je što nemam sliku). Samo ju je trebalo ošmirglati i prefarbati. Izdržala bi tako opet koju godinu, pa opet bojanje i tako tko zna koliko dugo bi izdržala… Jedina je razlika između stare i nove oglasne ploče je u tome što je stara oglasna ploča bila bez stakla.

Ali kakav je to problem? Pa i to se dalo riješiti s jednim najobičnijim drvenim okvirom i staklom na njemu, ako je to uopće potrebno?! Nevjerojatno je ovako naočigled mijenjati nešto što valja za nešto novo i ‘kao’ bolje. Novo nije uvijek bolje. Novo je ponekad potpuno bespotrebno i iracionalno.

Dat ću još jedan primjer. Igrališta od drveta za djecu se godinama ne farbaju, pa se onda dođe i sve promjeni iako bi, da se farbalo na vrijeme, trajalo godinama. A znate li koliko je to dodatno naših novaca slivenih u nečije džepove bez ikakve potrebe? Samo tako, jer su tako neki kojima smo mi dozvolili da upravljaju našim novcem odlučili u naše ime. Iako nije bilo baš nikakve potrebe za tim. To je apsurd. I kriminal. Svakako. Do kad će se to dešavati? Dokle god im mi to dozvolimo…

Za ovu oglasnu ploču udruga Osviješteni poslala je upit gradu Zagrebu sljedećeg sadržaja:

Poštovani, na križanju ulica Zagrebačke ceste i Joze Martinovića, na Kustošiji donjoj, zamijenjena je drvena oglasna ploča koja je bila još u dobrom stanju, osim što ju je trebalo prefarbati, za drugu oglasnu ploču. U koju čak 20 dana nije stavljen nikakav oglas ili obavijest. Zanima nas zašto je to učinjeno te od vas kao građani zahtijevamo da nam pokažete račun kako bismo mogli vidjeti koliko je plaćen ovaj vjerojatno totalno besmislen i nepotreban “zahvat”. Hvala. Udruga Osviješteni.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp