Nevjerojatno – Upoznajte uglednog čovjeka koji se nije tuširao punih 60 godina

Nevjerojatno – Upoznajte uglednog čovjeka koji se nije tuširao punih 60 godina

Fulco Pratesi (Rim, 6. rujna 1934.), talijanski je ekolog, novinar, ilustrator, slikar akvarela (najčešći motivi su mu životinje, biljke i prirodni pejzaži) i političar te osnivač WWF-a Italija (World Wildlife Fund), čiji je sada počasni predsjednik. Rođen je u obitelji aristokratskog podrijetla. Diplomirao je arhitekturu 1960. godine. Uvidjevši štetu koja se nanosi okolišu, napušta profesiju urbanog arhitekta kako bi se u potpunosti posvetio zaštiti prirode i novinarstvu. Postaje strastveni ekološki aktivist.

Pratesi često ističe kako je došlo do njegova obraćenja na ekologiju, a to piše i na stranicama WWF-a. Naime, prije no što je osvijestio svoju veliku ljubav prema životinjama i prirodi i postao ekolog – bio je lovac zbog čega se kasnije pokajao.

„Prije mnogo godina bio sam lovac. Jednog dana, dok sam lovio medvjede u šumama Turske, svjedočio sam prizoru koji mi je promijenio život: medvjedica sa svoja tri mladunca, nekoliko metara od mene. U roku od nekoliko sekundi shvatio sam da radim nešto ludo. Vratio sam se u Italiju, prodao sam oružje i s grupom prijatelja koji su strastveni prema prirodi osnovao WWF. U meni se rodio san: zaštititi životinje, okoliš, učiniti nešto da izgradimo svijet harmonije čovjeka i prirode…” (Preuzeto s www.wwf.it)

Kao veliki borac za zaštitu okoliša, Pratesi se bori i protiv bespotrebnog rasipanja vode i posljedica koje to ima na naš okoliš. Svojedobno je bio  u Africi i Indiji te je tamo naučio prepoznati svu vrijednost vode. Upravo zbog svoje osviještenosti po pitanju vode i njezine velike vrijednosti, Pratesi ponosno ističe kako se nije tuširao punih 60 godina što je uistinu nevjerojatno.

„Nisam se tuširao 60 godina. Nisam se tuširao otkako sam kao dječak igrao ragbi. Kod kuće imam samo jedan vrlo mali tuš. Perem se povremeno i mjestimično, tamo gdje treba, na najkritičnijim mjestima, recimo to tako, i nema opasnosti da smrdim. Koristim samo mali komad sapuna, jer sam uvjeren da nam koža nudi prekrasnu prirodnu zaštitu. A kad god je moguće izbjegavam koristiti WC školjku, odnosno vrlo je malo koristim. Apsurdno mi je da kupaonice čistimo pitkom vodom.“, rekao je ekološki osviješten Fulco Pratesi.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp