Ruski vojnici otrovani u Ukrajini- Moskva optužila Kijev za kemijski terorizam


Kod vojnika su otkriveni tragovi botulinum toksina tipa B, priopćeno je iz MORH-a

Nekoliko ruskih vojnika koji su sudjelovali u vojnoj operaciji u Ukrajini hospitalizirano je zbog teškog trovanja kemikalijama, objavilo je u subotu rusko Ministarstvo obrane.

Tragovi botulinum toksina tipa B, koji je “organski otrov umjetnog podrijetla”, otkriveni su u uzorcima uzetim od vojnika, objavilo je ministarstvo, optužujući Kijev za “kemijski terorizam”.

Ruske trupe su “hospitalizirane sa znakovima teškog trovanja” nakon što su bile stacionirane u blizini sela Vasiljevka u regiji Zaporožje 31. srpnja, navodi se u priopćenju.

“Režim Zelenskog odobrio je terorističke napade s uporabom otrovnih tvari protiv ruskog osoblja i civila” nakon niza vojnih poraza u Donbasu i drugim područjima, poručilo je ministarstvo.

Moskva planira poslati laboratorijske testove vojnika Organizaciji za zabranu kemijskog oružja (OPCW).

Botulinum toksin, koji se često naziva “čudesnim otrovom”, jedna je od najotrovnijih bioloških tvari poznatih znanosti. Proizveden od bakterije Clostridium botulinum, blokira otpuštanje neurotransmitera acetilkolina, uzrokujući paralizu mišića.

Botulinum toksin tipa A se posljednjih desetljeća koristi u medicini u malim dozama, posebno za liječenje poremećaja karakteriziranih preaktivnim pokretima mišića. U kozmetologiji je poznat i pod skraćenim nazivom Botox.

Međutim, botulinum toksin predstavlja veliku prijetnju kao biološko oružje zbog njegove jednostavne proizvodnje i distribucije te visoke stope smrtnosti koja je posljedica trovanja. Oporavak je moguć i nakon duljeg razdoblja intenzivne njege.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp