Kći Putinovog propagandista ubijena u eksploziji automobila bombe u blizini Moskve

Kći krajnje desnog ruskog ideologa Alexandera Dugina poznatog kao „Putinov mozak“  zbog njegova velikog utjecaja na stavove ruskog predsjednika, ubijena je u eksploziji automobila bombe u blizini Moskve kasno u subotu. Incident se dogodio na autocesti oko 20 kilometara istočno od Moskve oko 21:45 po lokalnom vremenu, a svjedoci kažu da je eksplozija zatresla vozilo točno nasred ceste, rasuvši krhotine na sve strane.

Na jednoj od brojnih snimki koje kruže internetom tvrdi se da je sam Alexander Dugin koji se u šoku drži za glavu dok promatra vozilo svoje kćeri u plamenu. Dugin je blizak suradnik i prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina. Evo snimke o kojoj je riječ, a koju je prenijela većina svjetskih medija:

Slike eksplozije uvelike su kružile Telegramom novinske kuće Baza i 112, koje su izvijestile da je Daria Dugina, kći Alexandera Dugina, odmah poginula u eksploziji. Ruska novinska agencija TASS citirala je izvore iz policijskih snaga koji su potvrdili da je Toyota Land Cruiser Prado eksplodirala, ali nisu potvrdili identitet vozača, samo su žrtvu opisali kao ženu. Međutim, muškarac kojeg je TASS identificirao kao Duginina poznanika potvrdio je da je upravo ona ubijena.

Ruska novinska kuća Baza izvijestila je da se Dugina (29) vraćala kući s književnog i glazbenog festivala pod nazivom “Tradicija” kada je došlo do eksplozije. Navodno je prije detonacije za volanom bila samo 10 minuta.

Alexander Dugin trebao je biti u vozilu koje je vozila njegova kći, ali je ušao u drugo u posljednjoj sekundi, prema Pyotru Lundstremu, ruskom violinistu kojeg citira list.

Dugin je navodno išao odmah iza svoje kćeri i gledao kako joj auto eksplodira. Čini se da fotografije koje je podijelila Baza prikazuju Dugina izbezumljenog prizorom, držeći glavu objema rukama dok je stajao ispred vatrene olupine.

Denis Pušilin, ruski opunomoćenik okupiranog Donjecka u Ukrajini, ljutito je okrivio “teroriste ukrajinskog režima” za eksploziju, napisavši na Telegramu da su “pokušavali likvidirati Alexandera Dugina”, ali su “digli u zrak njegovu kćer”.

“U lijepo sjećanje na Dariu, ona je prava ruska djevojka”, napisao je Pušilin.

Prokremaljski Telegram kanali i stranice na društvenim mrežama na sličan su način okrivili Ukrajinu za eksploziju i pozvali Ruse da “osvete” Dugininu smrt.

Istražitelji navodno promatraju eksploziju kao ciljani pogodak koji je možda bio namijenjen Alexanderu Duginu, filozofu za kojeg se vjeruje da je glavni arhitekt ideologije Vladimira Putina o “ruskom svijetu” i pokretačka snaga njegove agresije na Ukrajinu.

Daria Dugina bila je otvorena u svojoj podršci ruskom ratu protiv Ukrajine, a američka vlada ju je sankcionirala u ožujku u vezi s njezinom ulogom u operaciji utjecaja koju vodi Kremlj poznatoj kao ‘Projekt Lakhta’.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp