Šef odjela za sigurnost u Švicarskoj najavljuje mogući kaos u zemlji ako bude redukcije struje

Šef odjela za sigurnost u Švicarskoj najavljuje mogući kaos u zemlji ako bude redukcije struje

Ljudi bi se mogli pobuniti i pribjeći pljački ako restrikcije ili iznenadna velika redukcija struje pogode državu, tvrdi šef lokalne policije.

Švicarci bi se mogli pobuniti i pribjeći pljački ako naciju ove zime pogodi ozbiljna energetska kriza, rekao je lokalnim medijima u subotu šef policije jednog od njenih kantona.

Freddy Fassler, šef Odjela za sigurnost i pravosuđe u kantonu St. Gallen, rekao je za dnevnik na njemačkom jeziku Blick da bi nestanak struje imao “dalekosežne posljedice”.

“Zamislite, više ne možete podići novac na bankomatu, više ne možete platiti karticom u dućanu ili više ne možete natočiti gorivo na benzinskoj postaji. Grijanje prestaje raditi. To je hladno. Ulice se smrače. Moguće je da će se stanovništvo pobuniti ili će doći do pljačke”, rekao je i dodao da vlasti u zemlji trebaju poduzeti mjere da se pripreme za takve ekstremne scenarije.

Prema Fasslerovim riječima, iako ne misli da je takva katastrofa vjerojatna, policija se pripremila za takvu mogućnost. Vježbe provedene 2014. kako bi se pripremio scenarij zamračenja otkrile su velike nedostatke, uključujući nedostatak hitnih generatora za policiju, bolnice i drugu kritičnu infrastrukturu i usluge, rekao je.

“Ti nedostaci su proteklih godina otklonjeni, tako da su sigurnosne snage spremne”, dodao je šef policije, napominjući da je njegova agencija spremna čak i Švicarcima osigurati gotovinu ako ne budu mogli koristiti kartice u trgovinama, s obzirom na to da su su potpisani odgovarajući sporazumi. su potpisani s bankama.

Fasslerovi komentari dolaze nakon što su švicarske vlasti prošli tjedan rekle da bi mogle uvesti ograničenja potrošnje energije ove zime, signalizirajući da su “nestašice struje među najozbiljnijim rizicima” za zemlju bez izlaza na more.

Prije toga se Werner Luginbuhl, čelnik švicarskog regulatora za električnu energiju ElCom, požalio da se struja koristi “potpuno nepromišljeno”, te pozvao građane da se opskrbe svijećama i drvima za ogrjev zbog mogućih nestanaka struje u zemlji ove zime.

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp