Svjetski ekonomski forum poručuje roditeljima: Postoje “racionalni” razlozi da mikročipirate svoje dijete

Najnovija vrlo kontroverzna tehnologija/politika koju je Svjetski ekonomski forum (WEF) namjeravao normalizirati je ideja ugradnje čipova za praćenje u ljude.

Nije bilo tako davno da su oni koji spekuliraju o budućnosti u kojoj se ovo događa bili odbačeni kao teoretičari zavjere, ali sada najglasniji mediji svjetskih elita predviđaju da će čipovi s vremenom postati samo roba.

A WEF tvrdi da bi ugradnju čipova u djecu roditelji mogli smatrati “čvrstim, racionalnim” potezom. Sve ovo pojavljuje se u postu na blogu na web stranici organizacije posvećenom budućnosti proširene stvarnosti (AR) i onoga što se naziva “prošireno društvo”.

Kao i u mnogim drugim WEF-ovim pogledima na budućnost različitih vrsta tehnologije, naglasak je stavljen na umetanje „desnog“, tj. vlastite „vizije“ u smjeru u kojem bi se one trebale razvijati, uz neizbježno spominjanje nedefiniranih društvenih dionika koji će držati ključ etičkog pitanja svega toga.

WEF govori o navodno širokoj korisnosti AR-a u budućnosti u područjima kao što su zdravstvo, obrazovanje i profesionalna okruženja, s temeljnom idejom davanja smjernica o tome kako “etički” regulirati ovu ogromnu potencijalnu moć – i stoga, kada je sve rečeno i učinjeno, kontrolirajte to.

WEF naziva AR i slične tehnologije transformativnima – ali im je potrebna “prava podrška, vizija i odvažnost”.

Još jednom nije uopće jasno zašto se ubacuje “odvažnost”, osim ako nije eufemizam prodavati neke prilično nečuvene “vizije” koje WEF izražava, kao što je zamjena lijekova moždanim implantatima koji će manipulirati tijelom električnim impulse, i uparivanje svih vrsta čipova koji se stavljaju u ljude kroz operaciju, sa senzorima koje bi mogli pronaći u stolcu.

I tako, s “bešavno integriranim” čovjekom i stolicom, kvaliteta života u svim segmentima raste, obećava grupa sa sjedištem u Davosu.

“Koliko god zastrašujuće zvučali implantati čipova, oni su dio prirodne evolucije koju su nosivi uređaji nekada prošli. Slušni aparati ili naočale više ne nose stigmu”, stoji u postu na blogu. “Oni su dodaci i čak se smatraju modnim artiklom. Isto tako, implantati će evoluirati u robu.”

Ali kritičari ovih trendova kažu da njihovo protivljenje nema nikakve veze sa “stigmama” – već s ozbiljnom zabrinutošću za građanska prava, privatnost i sam koncept ljudske autonomije.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp