U Kanadi izdana kontroverzna ‘Knjiga aktivnosti’ i bojanka za djecu o – eutanaziji

Kanadski virtualni hospicij objavio je kontroverznu Knjigu aktivnosti s ciljem senzibilizacije djece za  eutanaziju. Kanadski virtualni hospicij pokrenut je 2004. kao “platforma koja bi mogla riješiti neke nacionalne nedostatke u palijativnoj skrbi”. No, koliko je pametno približavati ideju o eutanaziji maloj djeci? To je, dakle, plan za budućnost ovog svijeta – da se ideja o okončanju našeg života kada mi to poželimo približi ljudima od malena, tako da bismo odrastali s tom idejom i privikavali se na nju – da jednoga dana ako nam voda dođe do grla – jednostavno odlučimo napustiti ovaj svijet.

“Knjiga aktivnosti” o eutanaziji namijenjena djeci

Kanadski virtualni hospicij, koji dobiva sredstva od organizacija kao što su Winnipeg Regional Health Authority, Health Canada i Veteran Affaires Canada, 26. srpnja 2022. najavio je svoj najnoviji dokument za djecu dostupan na njihovoj web stranici.

“Knjiga aktivnosti” sadrži vrlo živopisne boje, grafike i poseban vrlo privlačan font, a uključuje i dio koji objašnjava tri “lijeka” koja se uzimaju da se ubije ljudsko biće. Na stranici 4, korak broj 3 navodi:

Eutanazija u Belgiji: U 20 godina gotovo 30.000 izgubljenih života.

“Treći lijek čini da pluća osobe prestanu disati, a zatim srce prestane kucati. Zbog kome – osoba ne primjećuje da se to događa i ništa ju ne boli. Kada im srce i pluća prestanu raditi, njihovo tijelo umire.”

Liječnici o eutanaziji

Ipak, nije sigurno da eutanazija ne boli. Podsjetimo, želeći biti u potpunosti iskreni u svojim priznanjima izjavili kako nemaju pojma boli li osobu eutanazija tijekom postupka eutanazije ili ne, kako je objavljeno u nedavnom članku National Posta: “Tehnologija se ne koristi. Ne postoji tehnologija koja mjeri moždane valove ili rad srca. Liječnici kažu da bi to oduzelo intimnost za osobu i obitelj.”

Ovo uvjeravanje također je osporio dr. Joel Zivot, anesteziolog i liječnik intenzivne njege na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Emory koji je proučavao kako smrtonosne injekcije utječu na tijela; pozvao je i da se obave obdukcije smrtnih slučajeva eutanazije kako bi se točno vidjelo kako je otrov utjecao na tijelo i da se u postupku ne koriste paralizirajući agensi kako bi se dobila realističnija procjena iskustva onoga tko se odlučio na eutanaziju.

Pitamo se – što se događa u glavama male djece u trenutku kada postanu svjesni činjenice da liječnici “pomažu” ljudima u samoubojstvu umjesto da ga zaustave i spase ljudima život?

Dok “Knjiga aktivnosti” sadrži “korisne” vježbe kao što su predložena pitanja koja dijete može postaviti potencijalnoj osobi koja želi eutanaziju.

Korisnik Twittera dr. Christopher Lyon (@ChristophLyon) istaknuo je slabu točku knjige, a to je objašnjenje premise iza potpomognute smrti – činjenica da liječnici uzrokuju smrt umjesto da ju zaustave – i stoga knjiga ne može pomoći djetetu: “Razumijem potrebu da se djeci objasni potpomognuto samoubojstvo voljene osobe. Međutim, djeca koja izgube roditelja ili brata ili sestru zbog samoubojstva mogu biti duboko traumatizirana tim iskustvom. Što se događa s djecom kada su svjesni da liječnici “pomognu” samoubojstvu umjesto da ga zaustave?”

Što je još više uznemirujuće, inicijativa MAID to MAD (@VulnerableC7) istaknula je sličnost u brandiranju između knjige aktivnosti o eutanaziji “Medical Assistance in Dying (MAiD)” i knjige aktivnosti “Ja i moja bolest” koju nudi Virtualni hospicij, obje su usmjerene na djecu: Kontinuitet brandiranja i dizajna dokumenata Virtualni hospicij oba namjenjuje djeci. Pitam se kakve se asocijacije stvaraju u glavama bolesne djece i eutanazije, posebno jer hospicij razmatra proširenje eutanazije i na djecu (odrasle maloljetnike).

Izvor: narod.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp