Stravično – Kanadi s Pfizer cjepivom kreće s docjepljivanjem djece od 5 do 11 godina

Stravično – Kanadi s Pfizer cjepivom kreće s docjepljivanjem djece od 5 do 11 godina

Ministarstvo zdravstva Kanade odobrilo je cjepiva Pfizer-BioNTech cjepiva za docjepljivanje djece u dobi od pet do 11 godina, rekla je u petak glavna službenica za javno zdravstvo dr. Theresa Tam.

Dr. Tam je izjavila da Nacionalni savjetodavni odbor za imunizaciju preporučuje da se djeci s osnovnim zdravstvenim problemima ponudi docjepljivanje ne prije šest mjeseci nakon druge doze.

“Ova dodatna doza pruža izvrsnu opciju za vraćanje zaštite za ovu dobnu skupinu, posebno za one s visokim rizikom od teške bolesti”, dodala je Tam.

Tam je naglasila da je razlika između NACI-jeve preporuke za visokorizičnu djecu i svu ostalu djecu — da visokorizičnoj djeci “treba” prvo ponuditi docjepljivanje.

“Za svu ostalu djecu, rizik od teških ishoda općenito je rijedak”, rekla je Tam. “Mislim da im davanje izbora i davanje informacija roditeljima i djeci o učinkovitosti cjepiva i važnosti docjepljivanja može pomoći u donošenju tog izbora.”

Stopa procijepljenosti u svakoj starijoj demografskoj skupini navodno je viša od 83 posto.

Međutim, booster doze nisu popularne među tinejdžerima.

Dr. Tam je rekla da se čini da je takozvani najnoviji val COVID-19 na nacionalnoj razini ili dosegnuo vrhunac ili prošao, s opadanjem slučajeva i hospitalizacija u većini regija.

Međutim, rekla je da će se infekcije vjerojatno povećati tijekom jeseni.

“Želimo da se ljudi vrate normalnim životima i da mogu ići u školu, na fakultet, vratiti se na posao. Dakle, pod tim okolnostima, stvarno se moramo dodatno zaštititi”, zaključila je dr. Theresa Tam.

Otprilike polovica Kanađana primila je prvu dozu, dok je samo 11 posto primilo četiri doze cjepiva protiv COVID-a 19. Koliko ih je “iznenada” umrlo nakon cijepljenja, takva se statistika skriva.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp