Predsjednik Zelenski – sve je počelo s Krimom i završit će s Krimom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je u utorak da će obnoviti ukrajinsku kontrolu nad poluotokom Krimom što će, kako je rekao, pomoći ponovnoj uspostavi “svjetskog reda i zakona”.

Na međunarodnoj konferenciji o Krimu, Zelenski je rekao da bi vraćanje kontrole nad poluotokom, bio “najveći antiratni korak”.

“Sve je počelo s Krimom i završit će s Krimom”, rekao je Predsjednik Zelenski u uvodnom obraćanju Krimskoj platformi, forumu koji nastoji obnoviti teritorijalni integritet Ukrajine i okončati rusku aneksiju Krima.

“I to je istina, i vjerujem u to 100 posto – da je za prevladavanje terora, za povratak jamstava i sigurnosti našoj regiji, Europi, cijelom svijetu, potrebno pobijediti u borbi protiv ruske agresije”, naglasio je Zelenski.

“Potrebno je osloboditi Krim od okupacije. Ovo će biti oživljavanje svjetskog zakona i reda”, dodao je.

Zelenski je naveo da na samitu sudjeluju predstavnici oko 60 država i međunarodnih organizacija, uključujući oko 40 predsjednika i premijera.

Gotovo svi su sudjelovali online osim poljskog predsjednika Andrzeja Dude koji je u posjetu Kijevu.

Govoreći na samitu, Duda je zatražio od svjetskih vođa da ne zatvaraju oči pred ruskom agresijom.

“Krim je bio, jest i bit će dio Ukrajine kao što je Gdanjsk dio Poljske, Nica Francuske, Koeln Njemačke, a Rotterdam dio Nizozemske”, rekao je Duda.

“Nema povratka na staro s Rusijom, kada Rusija napada i okupira legalno priznat ukrajinski teritorij”, istaknuo je Predsjednik Zelenski.

Jedan od onih koji su sudjelovali online bio je i francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je zatražio od međunarodne zajednice da ne pokaže ni “slabost niti duh kompromisa” prema Rusiji.

“Ne smijemo biti slabi, pokazati duh kompromisa, jer se radi o slobodi svih nas i o miru na svim dijelovima zemaljske kugle”, rekao je Macron u video poruci upućenoj samitu.

Europljani su spremni dugoročno poduprijeti Ukrajinu u njezinoj borbi, dodao je Predsjednik  Macron.

Macron je još jednom pozvao Rusiju da “zaustavi neprijateljstva, povuče snage s čitavog ukrajinskog teritorija i izabere diplomaciju kako bi se ponovno izgradio mir”.

Predsjedniku Zelenskom poručio je da će “Francuska i EU, s brojnim saveznicima i prijateljima Ukrajine, učiniti sve potrebno kako bi poduprli vašu borbu”.

Rusija ne pokazuje znakove napuštanja Krima, gdje se nalazi njena crnomorska flota, a koristila je taj poluotok kao platformu za raketne napade na ukrajinske mete.

“Unatoč (ruskim) prijetnjama, Ukrajina je dovoljno jaka da vidi izglede za ukrajinski Krim. Obnova ukrajinske kontrole nad poluotokom Krimom bit će povijesni antiratni korak u Europi koja nastoji vratiti sigurnost i pravdu”,  dodao je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik rekao je da je Rusija pretvorila Krim u “zonu ekološke katastrofe i vojnu odskočnu dasku za agresiju” i koristila ga za ispaljivanje 750 krstarećih projektila na gradove i sela.

Izvor: hina.hr

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp