Kinezi uveli mjere štednje struje, Šangaj u mraku


Svjetla su ugašena na šangajskim neboderima uz rijeku i drugim zgradama koje kineskom gospodarskom središtu daju njegov kultni izgled.

Gradski dužnosnici rekli su da je cilj ove mjere smanjiti pritisak na nacionalnu mrežu zbog velike potrošnje energije uzrokovane toplinskim valom.

U izjavi za medije, dužnosnici su najavili da će “pejzažna rasvjeta” u poznatoj gradskoj četvrti Bund biti isključena na dva dana počevši od ponedjeljka. Ista mjera odnosit će se na reklamne panoe i video ekrane s obje strane rijeke Huangpu, objavio je gradski ured.

Odluka dolazi usred  takozvanog toplinskog vala koji je  pogodio nekoliko provincija u Kini i doveo do povećanja potrošnje električne energije. S temperaturama koje dosežu 45 stupnjeva Celzijusa (113 stupnjeva F), povećana upotreba klima uređaja značajno je povećala potražnju za električnom energijom. Štoviše, razina vode u dijelovima rijeke Yangtze, ključnog kineskog unutarnjeg plovnog puta, značajno je pala, stavljajući još veći pritisak na hidroelektrane koje opskrbljuju električnom energijom neka od najrazvijenijih kineskih gospodarskih središta koja troše energiju.

Situacija je toliko ozbiljna da su vlasti u jugozapadnoj pokrajini Sichuan u nedjelju produljile za još četiri dana shemu racionalizacije električne energije nametnutu industrijskim potrošačima.

“Od srpnja ove godine, pokrajina se suočila s najekstremnijim visokim temperaturama, najnižom količinom oborina u odgovarajućem razdoblju… {i} najvećim zabilježenim energetskim opterećenjem”, istaknuli su lokalni dužnosnici.

Odluka je dovela do zaustavljanja proizvodnje nekoliko tvornica automobila, uključujući one koje vode Toyota i Tesla Elona Muska, kako su izvijestili kineski mediji.

Neki su stručnjaci već upozorili da bi nestanci struje u Sichuanu mogli utjecati na globalne opskrbne lance, s obzirom na to da je pokrajina također dom nekim velikim proizvođačima dijelova.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp